Legile Justiției / Tarcea SCHIMBĂ MACAZUL: Astăzi m-aş gândi serios dacă …
News

Legile Justiției / Tarcea SCHIMBĂ MACAZUL: Astăzi m-aş gândi serios dacă …

Cristina Tarcea, preşedintele instanţei supreme, schimbă macazul. Ea este unul dintre cei 8 magistraţi din CSM care au avizat favorabil legile justiţiei,și acum susţine că dacă s-ar relua votul, s-ar gândi „serios” dacă avizul să ar mai fi unul pozitiv, precizând că dezbaterea publică privind proiectul a fost „mimată”.

loading...

„Nu mi-a cerut nimeni să votez într-un sens sau altul. Am crezut în ideea de dialog şi că dacă vom atrage atenţia că există un risc de regres în sistem, această voce va fi ascultată.

Dacă astăzi s-ar reluat votul în CSM şi aş avea pe un taler al balanţei şi declaraţia ministrului justiţiei de ieri, cred că m-aş gândi foarte serios dacă votul meu ar mai fi fost un vot de aviz pozitiv cu observaţii pentru că ceea ce contează este că a existat aproape unanimitate în sensul că proiectul ridică 4 sau 6 probleme extrem de serioase, care sunt de natură a marca un regres şi care sunt de natură a pune în discuţie chiar independenţa sistemului judiciar”, a declarat Cristina Tarcea la Realitatea TV.

Precizările preşedintelui instanţei supreme vin după ce ministrul Justiţiei a anunţat că nu va modifica proiectul legilor justiţiei.

loading...

„A ne întoarce la soluţii anterioare anului 1989 sau anului 2004 în niciun caz nu poate fi catalogat ca un progres”, a completat magistratul.

„Îmi doresc din tot sufletul ca Guvernul să treacă testul dialogului şi din punctul meu de vedere, asta ar însemna retrimiterea proiectului către Ministerul justiţiei în vederea reluării dialogului pe toate aspectele. Pentru faptul că există şi lucruri bune, nu putem să acceptăm lucrurile care marchează o involuţie şi un regres.

Cristina Tarcea susţine că a avut încredere în ministrul Justiţiei până în momentul în care proiectul legilor justiţiei a fost pus în dezbatere publică sub forma unei conferinţe şi a unui document sumar.

„La acel moment am înţeles, tot dintr-o declaraţie publică a ministrului Justiţiei, că pune în discuţie acest proiect şi că acela a fost momentul care a marcat începerea discuţiilor publice ca după două săptămâni să constat că dezbaterea publică a fost mimata şi că proiectul a fost trimis la CSM doar pentru avizare.

În 23 august s-a venit cu nişte soluţii care nu au făcut niciodată obiectul dezbaterilor, mă refer la cele patru probleme care sunt de natură a afecta independenţa sistemului judiciar: numirea procurorilor şefi din Ministerul Public, trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei, modul de accedere la INM şi răspunderea magistraţilor”, a mai spus preşedintele instanţei supreme.

loading...
To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });