News

Macron a criticat recent Legile Justiției. De ce să avem încredere în el când francezi nu au?

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, considera la venirea în România că proiectul de reformă a justiţiei, în forma actuală, „nu dovedește voinţa de a lupta împotriva corupţiei”. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a propus recent noi reguli pentru promovarea magistraților, trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului, dar și schimbări în numirea procurorilor-șefi de la DNA și de la Parchetul General.

“Am discutat cu preşedintele şi cu premierul despre proiectul despre care începe să se vorbească de reformă a justiţiei, care nu dovedește voința de a lupta împotriva corupţiei.

loading...

Și unul, şi celălalt mi-au garantat că sunt hotărîți să continue eforturile de reducere a corupției și că vor corecta problemele semnalate”, a spus Emmanuel Macron în discursul rostit la o recepţie oferită de Ambasada Franţei la Bucureşti. Dar de ce l-am crede pe Macron? El nu nu beneficiază de încredere nici măcar în țara pe care o reprezintă.

La ora actuală, popularitatea lui Emmanuel Macron a cazut de la 43% opinii favorabile, la sfarsitul lunii iulie, la 30%, la sfarsitul lunii august. In principal alegatorii de stanga, simpatizantii partidului socialist si ai verzilor, nu mai au decat in proportie de 39% o opinie favorabila pentru Macron.

Insa Macron se bucura de 45% din sustinerea alegatorilor de dreapta, mai ales datorita reformei anuntate a codului muncii. In ochii centristilor, presedintele a scazut de la 81% opinii favorabile la 75%. In randurile simpatizantilor de extrema stanga, doar 12% au opinii favorabile fata de Macron (- 7 procente) iar in randurile simpatizantilor extremei drepte 9% (-5 procente). Ca titlu de comparatie, Francois Hollande dispunea inca de un procent de 54% opinii favorabile in aceeasi perioada a mandatului sau.

loading...
To Top