Externe

Mesajul oficial al lui Putin, după ultimul test nuclear al Coreei de Nord

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi omologul său sud-coreean, Moon Jae-in, au condamnat dur acţiunile Phenianului, a transmis Kremlinul, după ce regimul nord-coreean a efectuat un nou test nuclear, cel mai masiv de până acum, informează agenţia de ştiri Tass.

Cei doi lideri au transmis că acţiunile „încalcă în mod flagrant rezoluţiile Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, subminând eforturile globale de non-proliferare şi constituie o ameninţare la adresa păcii şi securităţii în regiune”, a transmis serviciul de presă al Kremlinului.

„Partea rusă a subliniat din nou că această situaţie extrem de complicată poate fi soluţionată doar prin reluarea discuţiilor şi prin larga utilizare a mijloacelor politice şi diplomatice”, a mai precizat Kremlinul.

Coreea de Nord a anunţat, duminică, faptul că a testat cu succes o bombă cu hidrogen, iar aceasta poate fi instalată pe o rachetă balistică intercontinentală, reprezentând cel mai mare test nuclear efectuat vreodată de către regimul de la Phenian.

loading...

În acest context, ambasadorul american la ONU a transmis un avertisment statelor care întreprind relaţii comerciale cu regimul de la Phenian, argumentând că respectivele state alimentează alimentează ambiţiile nucleare ale Coreei de Nord. Haley a adăugat că liderul nord-coreean Kim Jong-un ”imploră un război”, ţinând cont de repetatele teste balistice şi nucleare efectuate de regimul de la Phenian.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Administraţiei prezidenţiale ruse, a făcut un apel la calm, dar a comentat şi declaraţiile dure făcute de ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, în legătură cu această criză.

„Este uşor pentru statele non-regionale să vorbească despre război, însă ţările care sunt în aceeaşi regiune cu Coreea de Nord şi Peninsula Coreea trebuie să fie mai înţelepte şi se adopte abordări mai echilibrate în privinţa acestei chestiuni serioase, care nu cauzează temeri tuturor”, a declarat oficialul rus.

Întrebat dacă Kremlinul consideră drept posibil un atac nuclear american împotriva Coreei de Nord, Peskov a declarat că este de părere că această întrebare este nepotrivită.

loading...
To Top