Ministrul Finanțelor: Am scăzut TVA la 9% pentru serviciile din sectorul agricol
Life

Ministrul Finanțelor: Am scăzut TVA la 9% pentru serviciile din sectorul agricol

Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, a anunțat că Guvernul a decis marți reducerea cotei de TVA de la 20% la 9% pentru mai multe servicii. Practic, fermierii vor scoate mai putini bani din buzunare pentru pentru îngrășăminte, semințe și pentru prestări de servicii specifice sectorului agricol. Impactul bugetar pentru anul acesta este de circa 65,8 milioane de lei.

„Mai avem (n.r – adoptată) o măsură foarte importantă și anume o reducere a cotei de TVA de la 20% la 9% pentru îngrășăminte, pesticide, pentru semințe și alte produse destinate însământățării sau plantării, dar și pentru prestări de servicii specifice de tipul celor utilizate în sectorul agricol, cum ar fi pentru lucrări de arat, de semănat, de prășit, ierbicidat, recoltat, greblat etc. Această măsură este conformă cu acquis-ul comunitar în domeniu și este de natură a crea premisele pentru stimularea persoanelor care desfășoară activități în domeniul agricol, creșterea nivelului de accesibilitate la bunuri și servicii de tipul celor utilizate în sectorul agricol, facilitarea de noi investiții în agricultură, derularea în condiții optime a programelor de investiții din fondurile europene nerambursabile în domeniul agricol. Un impact bugetar pentru anul acesta ar fi de circa 65,8 milioane lei, iar pentru anul 2017 estimăm un impact de 190,9 milioane lei, pentru 2018 — 203,3 milioane lei”, a mai spus Dragu.

loading...

Potrivit ministrului Finanțelor Publice, această măsură este importantă pentru diminuarea evaziunii fiscale în domeniul de TVA și în domeniul agricol în general.

„La reducerea de TVA pentru agricultură constatăm că avem efecte pozitive în runda a doua, care închid cam peste o treime din pierderea inițială, iar efectele de runda a treia, de multiplicare în economie, ajung chiar să acopere integral reducerea de venituri ca urmare a reducerii cotei de TVA. Desigur, este și o măsură importantă pentru diminuarea evaziunii fiscale în domeniul de TVA și în domeniul agricol în general”, a explicat Dragu.

Aceasta a mai precizat că agricultura are un potențial care trebuie stimulat pentru a deveni un factor suplimentar de creștere economică.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });