News

Ministrul Justitiei are inca un motiv pentru revocarea lui Kovesi. Cu ce se ocupă DNA

Lumea Justiție scrie că jurnalistul Victor Ciutacu a prezentat in premiera in editia de marti seara, 18 iulie 2017, adresa pe care sefa DNA Laura Codruta Kovesi a transmis-o fostului sef al ANAF Gelu Diaconu in ianuarie 2015.

Conform documentului prezentat pe Romania TV, Kovesi i-a cerut lui Gelu Diaconu sa permita ” lucratorilor”   din cadrul DNA accesul la bazele de date ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Cei pentru care Kovesi a cerut “user si parola” ca sa intre in bazele de date ale ANAF sunt actualul sef al Sectiei a II-a din DNA procurorul Marius Bulancea, care la acea data era consilierul lui Kovesi, si seful biroului IT din DNA Corneliu Sterea. Concret, DNA poate poate cotrobăi în conturile fiecărui român. 

Portalul juridic precizează însă că adresa nr. 21/C/2015 din data de 26 ianuarie 2015 transmisa de Kovesi lui Gelu Diaconu prezinta, din mai multe puncte de vedere, nereguli, atat din punctul de vedere al compententei/atributiilor procurorilor DNA, cat si al stiintei de carte.

In primul rand,  sefa DNA ii cere lui Gelu Diaconu accesul la datele ANAF, in baza unui articol prevazut in vechiul Cod de procedura penala  . Mai exact, inca din prima fraza a adresei, Kovesi greseste incadrarea solicitarii sale si, la un an de la intrarea in vigoare a noilor Coduri penale, cere accesul la datele ANAF in baza vechilor reglementari, respectiv art. 184 indice 1 CPP (1968), in loc de art. 267 NCPP (2014):

O alta problema pe care o ridica solicitarea sefei DNA este data de permiterea accesului la toate bazele ANAF a unor persoane desemnate de Laura Kovesi, fara ca acestea sa aiba vreo calitate si cadere sa umble nestingherit in bazele de date ale oricarui cetatean, fara ca acesta sa faca obiectul vreunei verificari. 

”Suntem curiosi cum ar fi justificat Laura Kovesi accesul lui Marius Bulancea la toate datele ANAF, in conditiile in care legea prevede accesul la date doar al procurorului sau instantei care instrumenteaza sau solutioneaza dosarul. Or, Bulancea nu avea cum sa fie procurorul de caz al tuturor dosarelor din DNA pentru a umbla “ca voda prin loboda” in datele ANAF.  Pe de alta parte, solicitarea sefei DNA vine in conditiile in care nimeni nu garanta ca procurorul care o consilia pe Kovesi nu va comunica userul si parola unor terti sau ca nu va obtine anumite date la solicitarea unor terti.

loading...

In alt doilea rand, prin permiterea accesului unui IT-ist la bazele de date ale ANAF exista riscul clonarii bazei de date si utilizarii acesteia dupa bunul plac, chiar si in cazul unor persoane care nu fac obiectul unor cercetari ale DNA.

Apreciem ca fata de dezvaluirile facute de Romania TV se impune ca ministrul Justitiei sa adopte de urgenta o pozitie si sa ia o decizie fata de sefa DNA, fiind inadmisibil ca in decurs de doar cateva zile sa apara atat de multe dezvaluiri care o vizeaza pe Kovesi si modul in care a condus si conduce DNA, dar cu toate acestea, Tudorel Toader sa taca!”, se arată pe Lumea Justiției.

Iata Adresa nr. 21/C/2015 din data de 26 ianuarie 2015 transmisa de Laura Kovesi sefului ANAF Gelu Diaconu:

„Agentia Nationala de Administrare Fiscala

Domnului presedinte Gelu Stefan Diaconu

Avand in vedere prevederile art. 184 indice 1 C.pr.pen potrivit carora procurorii au acces direct la bazele electronice de date detinute de organele administratiei de stat, si in considerarea colaborarii in domeniul combaterii criminalitatii economico – financiare, va solicitam demararea demersurilor necesare pentru emiterea credentialelor (user si parola) care sa permita accesul lucratorilor din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie la bazele de date INFOPC, INFORMATII FISCALE, TABLOU DE BORD SI cLynx aflate in administrarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Persoanele desemnate de Directia Nationala Anticoruptie pentru coordonarea acestui proiect sunt Marius Bulancea, consilier al procurorului sef al directiei (mbulancea@pna.ro) si Corneliu Sterea, sef birou IT (csterea@pna.ro). Cu deosebita consideratie, Laura Codruta Kovesi ”.

loading...
To Top