News

Nistorescu dă de pământ cu Kovesi. Execuție ca la carte

După o bună perioadă de tăcere, în sfîrșit, Laura Codruța Kovesi iese la rampă. Unde? Pe un site pe care merită să-l citim mai ales atunci cînd suntem curioși să aflăm cam care mai este temperatura și încotro bate vîntul pe la SRI și prin Binom. Adică și pe la DNA. Afirmațiile aparțin jurnalistului Cornel Nistorescu care o critică dur pe Kovesi într-un editorial din Cotidianul.

”Cînd scrie, Ioana Ene Dogioiu se poziționează întotdeauna de parcă ar fi din echipa de sprijin civil al celor două instituții. La sfîrșitul articolelor sale rezultă destul de clar cam care este comanda și ce preocupări există prin SRI. Și cam ce ar trebui făcut pentru punerea la respect a adversarilor.

Ce ne transmite acest interviu-fluviu? O să rîdeți. Chiar dacă are un vagon de vorbe, el nu spune mare lucru. Cu scriptul acestui dialog-fluviu plus cîteva fotografii cu Laura Codruța Kovesi și cu arestați pentru corupție, ridicînd victorioși brațele încătușate, se poate scoate o cărțulie de propagandă privind combaterea corupției. În ciuda dimensiunilor sale, interviul nu conține noutăți spectaculoase. Aceleași afirmații despre DNA care nu cedează, aceleași răspunsuri privitoare la obiecțiile făcute de presă și politicieni. Ele reprezintă doar atacuri de răspuns ale celor corupți, „ale mafiei“. Cu alte cuvinte, orice obiecție făcută activității DNA este o reacție de tip mafiot, menită a prejudicia activitatea instituției și a bloca dosare importante.

„Nu eu sunt problema. Problema este eficienţa DNA. Ea îi disperă pe unii care vor ca noi să nu ne mai facem treaba. Eficiența DNA e problema. Orice procuror-șef ar fi, este sau va fi, dacă va fi eficient, va fi și el o problemă. De aceea suntem atacați, de aceea mafia ne atacă, de aceea sunt presiuni, de aceea sunt hărțuiri, pentru că suntem eficienți. Dacă nu investigam pe nimeni, dacă nu ne atingeam de nimeni, toată lumea ne lăuda și ar fi fost foarte bine. Am deranjat persoane care au deținut funcții importante, care au deținut averi importante. Este un asalt asupra DNA pentru eficiență.“

loading...

Toate nedumeririle despre cum a acționat DNA în cazurile Transgaz, RCS-RDS, Aeroprtul din SIBIU etc. nu sunt decît obrăznicii și comportamente de tip mafiot. Așadar, cei arestați și condamnați sunt politicieni corupți. Cei care critică DNA-ul reprezintă mafia preocupată de eficiența DNA. Care eficiență? Cea obținută prin heirup și raportată în diverse interviuri? Sau cea de dai Doamne, invocată în celebra deja înregistrare de la RTV? Sigur, Laura Codruța Kovesi vorbește despre succesele sale atît de apreciate în presa străină, nu despre obiecțiile mafiei din România.
Rămîne de lămurit povestea cu mafia. Oamenii de afaceri arestați erau mafioți? Parlamentarii arestați erau mafioți? Miniștrii arestați erau mafioți? Atunci, mafioți erau și procurorii și judecătorii arestați pentru tot felul de relații cu aceștia.

Această perspectivă asupra lucrurilor ne arată cît de rudimentar gîndește șefa DNA. Cine are altă părere decît șefa DNA este mafiot și vrea răul instituției. Cine n-o crede are ceva de ascuns. Cine prezintă înregistrări este dușmanul instituției. Dovezile prezentate sunt categoric false. Un capitol important în acest interviu este dedicat minimalizării înregistrărilor prezentate de RTV.

„- Nu sunt autentice, sunt prelucrate. Sunt pasaje dintr-o discuție pe care am avut-o în cadrul unei ședințe de lucru desfășurate în interiorul DNA. Ceea ce s-a prezentat la TV sunt pasaje prelucrate. Sunt anumite afirmații pe care nu le-am făcut.
Mi se pare important să vă explic contextul. Încă de la începutul anului, am dispus efectuarea unor controale la diverse structuri ale DNA, centrală și din teritoriu. În activitatea noastră obișnuită avem astfel de ședințe cu procurorii, în care discutăm situația unor dosare, în special a dosarelor vechi, adică înregistrate în urmă cu un an, doi ani.
– Vă sunt atribuite niște formulări să le zicem colocviale: «mânca-ți-aș», «curul pe dosare», «decapați». Ați spus aşa ceva?
– Categoric, nu. Nu am folosit aceste expresii.
– Dar dacă nu le-ați spus, cum de se aud totuși cu vocea dvs?
– E foarte simplu atunci când prelucrezi o înregistrare audio să faci anumite colaje din cuvinte. Există softuri comerciale disponibile și pe Internet, cu ajutorul cărora poți să faci aşa ceva. Nu am folosit niciodată acele expresii. Niciodată nu vorbesc într-un asemenea mod cu colegii.“

Ca unul care a văzut pe viu cum DNA-ul administrează probe în instanțe, pot să afirm că aproape toate erau prelucrate. Sunt niște colaje de materiale după înregistrările SRI. La fel este și interviul acordat de Laura Codruța Kovesi admiratoarei sale Ioana Ene Dogioiu. Este suficient să derulați înregistrarea video și să revedeți imaginea dintre minutele 12 și 13, exact acolo unde vorbește despre înregistrări, pentru a vedea ce sărituri sunt în cadru. A fost prelucrată imaginea? A fost înregistrarea întreruptă pentru ca un consilier de imagine să-i reamintească șefei DNA ce trebuie să spună? Sau aceasta a scăpat un porumbel care ar fi putut fi folosit mai apoi de împricinați?”, scrie Nistorescu.

loading...
To Top