News

Nistorescu era la B1 când a avut loc incidentul Palada – Goțiu. Cum au stat lucrurile de fapt

Jurnalistul Cornel Nistorescu relatează în Cotidianul ce a văzut din incidentul Palada – Goțiu și cum au stat lucrurile de fapt. Exagerările mai multor publicații încep să iasă la iveală iar marea cafteală se pare că nu a fost atât de mare pe cât s-a spus și nici nu s-a lăsat cu picioare în cap și dinți pe jos. În același timp, cu toate că greșeala este în contul lui Palada, victimizarea lui Goțiu este penibilă.

Marți seară așteptam să-mi vină rîndul la emisiunea de la 22.00 de la B1 TV. Citeam documentația, cînd în încăpere a intrat Mihai Goțiu, cu un aer de om derutat. Se ținea de gură și încerca să-mi spună că i s-a întîmplat nu știu ce. Ce? „Am fost bătut“, a zis el, cu aceeași gură îngropată în palmă. Aștepta să-l compătimesc, să mă solidarizez cu el, să strig ceva în genul „săriți“ sau „chemați poliția“ etc. Stătea cuminte, ca un erou care aștepta oarece compasiune, în timp ce eu îmi citeam materialele documentare.

Să fie clar! Nu sunt suporterul nici unei forme de violență. Dimpotrivă! Mi se pare că pe zi ce trece suntem agresați din trafic, de pe micul ecran, de emisiunile oareșicum zăltate ale posturilor de radio. Nu știu cum este pe la Sighișoara sau pe la Satu Mare. Dar în București plutește în aer o violență, o agresivitate care se prelungește pînă și-n somnul oamenilor.

Uneori, cînd merg pe la biserică, am sentimentul că unii oameni se roagă cu furie sau strîngînd din măsele. Și toată încărcătura asta negativă, tot acest scrîșnet, vine de la absenţa credinței și a bunătății, de la lupta pentru existență, de la proștii și nemernicii cocoțați pe funcții importante, de la haosul din societate, de la funcționarii stricați sau tălîmbi care te poartă pe drumuri, de la primăria și primărița gureșă, altfel neputincioasă în materie de administrarea acestui oraș nebun.

loading...

De ce l-a făcut Goțiu „nesimțit“ pe Palada? Așa vorbesc politicienii români. Ca pe tarla. Ca la vite. Că s-au ciondănit în studio, că Palada este violent în toate, și-n gesturi, și-n limbaj, și în abordarea unui interlocutor, nu contestă nimeni. Tipul acesta de comportament agresiv l-am văzut și la Ponta și la Dan Șova. Nu erau ei un trio de crai verzi cu Sebastian Ghiță? Nu s-a bătut Ghiță la Arsenal pe un ministru din guvernul Ponta? Ce dacă era în pădure! Era mai puțin grav decît o ciondăneală într-un studiou de televiziune?

Am intrat în studio după Mihai Goțiu, Vlad Nistor și Mirel Palada. N-am văzut nici scaune răsturnate, nici pahare sparte, nici urme de sînge. Deranjul cel mare era în aer, în, probabil, pumnul întors pentru un cuvînt obraznic.

Din toată înfruntarea nu mai rămăsese nici o urmă. Așa cum după somnul lui Goțiu în Parlament n-a rămas nimic. După cum urme n-au rămas nici după prestația partidului lui Goțiu. Și nici după cercetările mincinoase ale lui Palada. Doar obrăznicii în emisiuni de televiziune, doar provocări ale adversarilor politici.

Orice violență la adresa oamenilor, animalelor și păsărilor merită pedepsită, după cum orice nesimțire de politician buimac, mincinos, înșelător, nemernic sau îngălat merită amendată. Dar atîta tărăboi pentru o ceartă între doi politicieni, unul rudimentar, celălalt adormit și neîngrijit (ca să nu zic îngălat), nu merită decît dacă vrem să îngropăm alte belele. Băieții ăștia caută imagine, notorietate și n-au idee de eficiență în munca lor.

Pe ei îi interesează să iasă în față, să spună povești și să fie tămîiați. Nu să schimbe lumea, nu să îmbunătățească viața compatrioților lor. Din acest punct de vedere, și Goțiu și Palada sunt niște impostori”, a scris Nistorescu.

loading...
To Top