News

Noaptea minții. Ce spune Lazăr după refuzul CSM. Protecția pentru Kovesi continuă

Lazăr face scut pentru Kovesi și împotriva CSM. Memebrii CSM i-au răspuns astăzi procurorului general al României, Augustin Lazăr, și i-au explicat că nu există un conflict instituțional privind solicitarea Comisiei Parlamentare care verifică alegerile din 2009. Concret, Augustin Lazăr ar putea să trimită dosarul alegerilor din 2009 la Comisie. Totuși procurorul general susține în continuare că există dispoziții legislative care privesc principiul legalității, conform Costituției.

În finalul precizărilor, Parchetul General reaminteşte faptul că, comisia parlamentară a cerut acest dosar însă faptele care au fost cercetate şi care privesc acest dosar nu s-au prescris încă. Lazăr interpretează diferit ce a spus CSM și refuză să dea dosarul.

loading...

”Conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a luat act de concluzia Consiliului Superior al Magistraturii privind lipsa cerinţelor legale pentru declanşarea unui conflict juridic de natură constituţională între autoritatea legiuitoare şi autoritatea judecătorească în ceea ce priveşte sesizarea făcută de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în contextul analizei cererii Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009.

Totodată, conducerea Ministerului Public a luat act de faptul că, în calitate de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii nu a pus în discuţie excluderea aplicării dispoziţiilor procesual penale invocate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind circuitul dosarelor penale şi cadrul legal în care se realizează controlul judiciar asupra soluţiilor procurorului. Dispoziţiile invocate sunt restrictiv prevăzute de Codul de procedură penală (art. 2. – Procesul penal se desfăşoară potrivit dispoziţiilor prevăzute de lege), procurorii desfăşurându-şi activitatea potrivit principiului legalităţii (art. 132 alin 1 din Constituţia României).

În context, reamintim că solicitarea Comisiei parlamentare de anchetă a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 – aflată în faza de analiză şi de clarificare a unor probleme de drept – are în vedere o cauză în care s-a pronunţat o soluţie de clasare ce vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale”, a comunicat Parchetul condus de Lazar.

loading...
To Top