O bună parte din producția fermierilor români de legume și fructe ajunge la gunoi
Life

O bună parte din producția fermierilor români de legume și fructe ajunge la gunoi

Fermierii români își aruncă legumele și fructele sau le dau la animale pentru că nu au spaţiu de depozitare și distribuţie, potrivit jucătorilor de pe piață. Chiar și așa, România ocupă locul cinci în UE la producţia de fructe, cu o suprafaţă cultivată de aproximativ 150.000 de hectare, care reprezintă 6,2% din suprafaţă totală cultivată cu fructe în Europa.food-waste-dumping-465x215

Producţia de cireşe a României reprezintă 7,7% din producţia de cireşe a UE, 3,65% din producţia de mere, însă doar 1,6% din producţia totală de căpşuni şi 0,7% din producţia UE de piersici. Comparativ, Polonia a recoltat 1 din 4 mere produse în UE în 2015, înregistrând cea mai mare producţie de mere şi cireşe din UE, în timp ce Spania a cultivat cele mai multe piersici şi căpşuni.

loading...

„Noi avem toate condiţiile necesare să facem agricultură de performată, şi aici mă refer la climă, calitatea solului, dar cu toate acestea suntem net importatori. Fermierul român aruncă toamna merele la animale pentru că nu avem spaţiu de depozitare, distribuţie ca să livrăm către supermarketuri. Dacă vrem să accesăm fonduri europene ne lovim de partea banilor. Chiar dacă avem cofinanţarea de 10% trebuie să mai plăteşti TVA, plus alte cheltuieli şi ajungi la 40-50% din valoarea proiectului. Fermierii sunt înfrânaţi, nu au cum să acceseze fondurile europene. Numai o mică parte reuşesc, cei cu bani”, a spus pentru Zf.ro Ion Dumbravă, care deţine ferma ecologică Biodumbrava din comuna Joiţa (jud. Giurgiu), la 15 kilometri de Bucureşti.

Suprafaţa agricolă cultivată cu cereale sau legume ecologice a crescut cu aproape 60% în perioada 2010-2014, tot mai mulţi antreprenori sau multinaţionale pariind pe produse verzi, arată o analiză a ZF.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });