O. Vasilescu îi pune la punct pe cei care agită "spiritele": Nu scădem pensiile. Cu cât cresc salariile
News

O. Vasilescu îi pune la punct pe cei care agită ”spiritele”: Nu scădem pensiile. Cu cât cresc salariile

Ministru Muncii nu a mai rezistat și a ieșit în fața opiniei publice pentru a explica ce se întâmplă cu adevărat cu pensiile și salariile. ”Niciun salariu din România nu va scădea în momentul în care va fi schimbat sistemul de contribuţii, a declarat, luni seara, la Antena 3, Lia Olguţa Vasilescu.

loading...

Salariul minim în plată este acum de 1.450 de lei. Olguța Vasilescu a subliniat că salariul minim real în România este 1.750 de lei, rezultat după ce se plătesc contribuţiile către stat de 39,25%. Angajatul ia în mână 1.065 de lei din acest salariu, după ce îşi plăteşte partea lui de contribuţii, iar angajatorul plăteşte 1.750 de lei, a explicat ministrul Muncii.
„De la un salariu de 1000 de lei se plătește acum peste 26% către bugetul de pensii. Doar o parte dintre ei merg în contul de pensii, adică 10,5%(…). Partea pe care o plătește angajatorul intră în coșul național”, a spus Vasilescu.

„Schimbând sistemul de contribuții, intrăm pe 25% partea care se plătește la pensii, dar toți se duc direcționat, pentru că îi plătiți dumneavostră, în contul de pensii personal. Asta înseamnă că va crește pensia pe care o veți avea”, a mai spus ministrul Muncii.

loading...

Ministrul Muncii a precizat că nu se taie nicio pensie.

„Persoane iresponsabile au aruncat în spațiul public tot felul de zvonuri. Nu avem de gând să umblăm la vârsta de pensionare. Nu avem de gând să umblăm la baza de calcul. Fiecare va decide pentru el, dar nu e normal să creezi panică în sistem”, a subliniat Lia Olguța Vasilescu.

În plus, ministerul Muncii va emite o Ordonanţă de Urgenţă prin care pensiile speciale nu se vor mai actualiza în raport cu salariile celor aflaţi în activitate, ci vor creşte în raport cu rata inflaţiei.

„Pe legea salarizării, salariile vor crește cu 25% anul viitor și tot așa gradual până la un procent de 100% în următorii patru ani. Dacă ei ies acum, pensia lor va rămâne cât este, doar actualizată cu rata inflației, nu mai merge pe principiile dinainte. Este clar că nu vor putea să aibă o pensie mai mare decât salariul în plată, dar salariul lor, dacă ar fi rămas în sistem, ar fi continuat să crească. Veniturile salariale ar fi fost peste pensie”, a spus Lia Olguța Vasilescu.

loading...
To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });