Olguța Vasilescu, TOTUL despre veniturile românilor. La ce să se aștepte pensionarii și salariații
News

Olguța Vasilescu, TOTUL despre veniturile românilor. La ce să se aștepte pensionarii și salariații

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a explicat în emisiunea „Subiectiv”, de la Antena 3, planul fiscal al Guvernului. Ministrul a precizat că salariile nete nu vor scădea. „Eu pot să garantez că niciun salariu din România nu va scădea când schimbăm sistemul de contribuții”, a precizat Vasilescu.

loading...

„Pentru un salariu de 1.000 de lei se contribuie pentru sistemul de pensii cu 26,3%, dar 10,5% este contribuția, iar 15,8% o dă angajatorul. Acești bani de 10,5% merg direct în contul de pensii, banii pe care îi dă angajatorul, merg în contul național. Cei 10,5% intră în contul de pensii personal al angajatului”, a explicat Olguța Vasilescu.

„Ce facem noi acum. Pentru un salariu de 1.000 de lei, contribuția va fi de 25% pentru pensii, dar această sumă va intra direct în contul angajatorului, asta înseamnă o contributivitate mai mare, o pensie mai mare. Acum, contribuțiile vor ajunge la 35% și se micșorează și impozitul pe salariu la 10%, ca să acoperim acast transfer de la angajator la angajat. Ca să nu scadă netul angajatului”, a mai precizat ministrul.

„Ne-am propus ca în următorii ani, salariile minime să crească. Salariul minim va însemna 1.850 de lei anul viitor”, a mai spus Olguța Vasilescu.

loading...

Ea a vorbit în emisiunea „Subiectiv”, de la Antena 3, despre pensiile speciale și despre o modificare a legilor pensiilor.

„Foarte mulți dintre cei care sunt în sistem la ora actuală preferă să plece la o vârstă foarte mică în pensie, pentru că așa cum arată legislația la ora actuală, poți să pleci și cu o pensie de 120% față de salariu, după care se actualizează pensia respectivă în funcție de creșterile salariale ale celor care sunt activi. Se ia 85% din brut și se adaugă sporurile și ajunge la mai mult decât ia în mână. Asta înseamnă că dacă anul viitor vom crește salariile cu 25%, li se actualizează pensiile cu 25%”, a explicat Olguța Vasilescu.

„Nu va fi tăiată nicio pensie, dar vor fi actualizate cu rata inflației”, a mai spus ministrul, adăugând că „vârsta de pensionare va fi aceeași”.

„Nu taiem nicio pensie, dar nu putem să le dublăm. Consider că pensiile pe care le au militarii și polițiștii sunt decente, dar să ne raportăm și la ceilalți”, a mai precizat Vasilescu. Ministrul Muncii a mai precizat și faptul că săptămâna viitoare va da o ordonanță pentru modificarea legilor pensiilor.

„Avem de gând să dam o ordonanță chiar săptămâna viitoare. După apariția legii salarizării, ne-am dat seama că dacă nu corectăm sistemul, vom ajunge într-o situație foarte neplăcută pentru că economia nu poate să susțină astfel de creșteri. Prin această ordonanță de urgență, noi ne-am stabilit câteva principii. Nu scădem nicio pensie aflată în plată. Pentru a nu se spune că nu a existat predictibilitate în sistem, ne-am hotărât ca termenul ei de intrare în vigoare să fie pe 15 septembrie. Adică cine vrea să iasă la pensie, poate să o facă, dar nu li se mai actualizează pensia în funcție de salariile celor activi”, a anunțat ministrul.

loading...
To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });