News

Opoziția lucrează! PNL joacă TARE pe scena politică: Vrea să elimine prin LEGE o plantă

Nu e de joacă! Un deputat PNL a pus gand rau uneia dintre cele mai raspandite plante perene din Romania, ambrozia.

Ionut Stroe, deputat PNL aflat la al treilea mandat si fost purtator de cuvant al partidului, a explicat, pentru Ziare.com, ca a depus un proiect de lege in acest sens, pentru a doua oara insa, dupa ce anterior legea a fost clasata de BP al Senatului.

„Legea este depusa a doua oara, pentru ca anul trecut, cand am scris-o si am depus-o, n-a ajuns sa fie dezbatuta in Legislatura, iar la Senat, chiar daca legea avea avize favorabile, din partea Consiliului Legislativ, Ministerului Agriculturii, Ministerului Sanatatii si se afla in dezbatere la Senat, Biroul Permanent a clasat-o.

Nu cunosc motivele, este din punctul meu de vedere o practica total gresita. Sunt multe legi care n-apuca sa se dezbata in Legislativ si sunt clasate de noua structura a Legislativului – fie ca vorbim despre Camera sau despre Senat.

Au clasat-o si a trebuit sa o redepun. Am redepus-o in primavara acestui an, in luna aprilie, am adaugat doua-trei chestiuni mai putin importante decat esenta ei. Se afla in momentul de fata la Senat, are termen de adoptare 19 septembrie. La fel, a primit aviz pozitiv de la Consiliul Legislativ, punct de vedere din partea Guvernului, iar acum e in comisii – la Sanatate, Mediu, Agricultura si la Juridic”, ne-a declarat deputatul PNL.

Cui se aplica si unde se dau deja amenzi

loading...

Acesta a explicat si cine are obligatia de a curata terenul de aceasta planta perena, aratand ca operatiunea se poate realiza cu costuri minime.

„E vorba de toate formele de detinatori de terenuri, pentru ca degeaba o eliminam doar in zonele publice, de pe terenurile proprietate publica, si nu eliminam in cele private. (…) O lege de genul asta e binevenita nu neaparat sa tinteasca spre ambrozie, ci e absolut normal ca, daca ai un teren, sa-l intretii, chiar daca nu cultivi nimic pe el.

Lucrarile astea de intretinere a terenurilor pot sa fie mecanice – prin cosire sau smulgere – sau chimice – prin erbicidare. Conform specialistilor din domeniul fito-sanitar, ambrozia reactioneaza pozitiv la cel mai slab si ieftin erbicid. Cumperi o sticluta de erbicid cu 5 lei si erbicidezi curtea de 1.000 de mp.

Este obligativitatea tuturor celor care au terenuri, este foarte usor de eliminat ambrozia. Nerespectarea acestor prevederi impune niste sanctiuni. Eu as spune ca prima oara trebuie facuta o informare, dupa care, in cazul in care intr-adevar nu se ia niciun fel de masura, sa mergi la amenda”, a spus Ionut Stroe.

In ce priveste sanctiunile, acesta a mentionat ca „partea de contraventie a facut-o o colega, eu nu prea am fost de acord cu introducerea ei, mai degraba o lasam la nivelul deciziei autoritatilor locale sau Guvernului chestia asta”.

Totusi, in mai multe localitati, printre care si Timisoara, autoritatile au inceput deja sa aplice amenzi pentru cei care nu-si curata terenurile de plantele perene.

loading...
To Top