Life

Oprea își depune, astăzi, demisia din Senat. Ce se întâmplă în continuare

Fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, va demisiona astăzi din Senatul României. Însă, el rămâne protejat de votul colegilor, până la o nouă cererea procurorilor adresată Administrației Prezidențiale, bazată pe probe noi.

Din punct de vedere juridic, însă, lucrurile sunt însă mai complicate. Pentru a obține urmărirea penală în cazul lui Oprea este nevoie de o nouă cerere. Și aceasta pentru că o decizie mai veche a CCR (270/2008) stabilește că procurorii au nevoie de aprobare pentru urmărirea penală și în cazul foștilor membri ai Guvernului, la fel ca în cazul miniștrilor în funcție.

loading...

Cu alte cuvinte, aprobarea urmăririi penale este legată de calitatea lui Oprea de fost ministru, și nu de cea de senator. În cazul în care Oprea nu va mai fi senator (prin demisie) solicitarea de urmărire penală se va trimite președintelui României. Atenție, însă, noua cerere trebuie să conțină probe noi, nu poate retrimite aceeași cerere, respinsă de Senatul României, afirmă surse de la Curtea Constituțională (CCR).

Este adevărat că, până acum, președintele Klaus Iohannis a aprobat toate cererile procurorilor de urmărire penală, dar acum, nu este clar dacă procurorii vor avea sau nu o bază pentru a solicita această aprobare. Cu alte cuvinte, votul din Senat, împotriva urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpă în cazul Gigină, va produce efecte chiar după demisia lui Oprea.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top