Criză în sistem. Greva foamei la Penitenciarul Poarta Alba. Ministerul Justiției tace
News

Criză în sistem. Greva foamei la Penitenciarul Poarta Alba. Ministerul Justiției tace

Aproximativ 200 de deținuți ai Penitenciarului Poarta Albă au refuzat mâncarea și la masa de marți dimineață, după ce luni au intrat în greva foamei, potrivit telegrafonline.ro.

„Într-adevăr, deținuții au refuzat să mănânce. Vor să-și manifeste în acest fel solidaritatea cu celelalte persoane private de libertate din țară. Deținuții cer ca legea grațierii colective să fie luată în discuție mai rapid. Deținuții de la Poarta Albă sunt nemulțumiți și de condițiile de cazare din celule”, a declarat Gabriel Botezan, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Poarta Albă. Ruda unui deținut spune că unor persoane private de libertate li s-a făcut rău și că acestea au avut nevoie de îngrijiri medicale. „Am aflat marți dimineață că trei deținuți care aveau probleme de sănătate nu au mai putut să-și urmeze tratamentul cu medicamente pentru că au intrat în greva foamei. Li s-a făcut rău din această cauză și au leșinat în celulă. De acolo au fost luați cu targa”, a declarat bărbatul.

loading...

Mai gravă este, însă, situația de la Penitenciarul Iaşi, acolo unde o cameră de detenţie a fost incendiată. După izbucnirea flăcărilor, mai mulţi puşcăriaşi cazaţi în celula respectivă au fost evacuaţi.

„În jurul orei 09.00, unii din deţinuţii aflați la curtea de plimbare au reluat protestele din ziua precedentă, exprimându-și verbal nemulțumiri legate de condițiile de detenție și conducerea unității. Ulterior, a fost incendiată o cameră de detenție, iar angajații au intervenit imediat pentru evacuarea deținuților cazați la camera respectivă, fără a fi necesară evacuarea întregii secții”, se arată într-un comunicat de presă al Penitenciarului Iaşi. Conducerea închisorii a anunțat că a fost alarmat întregul personal. Totodată, a fost solicitat sprijinul structurilor aflate în subordinea Ministerului Afacerilor Interne din județul Iași.

Avocatul Poporului a anunțat marți că s-a sesizat din oficiu și că a pornit o anchetă cu privire la recentele incidente de la Penitenciarul Iași. Ancheta este realizată de reprezentanții Domeniului pentru prevenirea torturii — Centrul Zonal Bacău și ai Biroului Teritorial Iași al Avocatului Poporului. Totodată, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, face un apel la deținuții aflați în Penitenciarul Iași să înceteze protestele și să poarte un dialog normal și legal cu reprezentanții autorităților.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });