News

PNL, anexa unor servicii secrete? Alina Mungiu-Pippidi ZGUDUIE scena politică

Ce deosebeşte mafia de un partid? Un singur lucru, mafia nu se prezintă la alegeri. Dar asta nu înseamnă că nu are candidaţi, sau chiar partide întregi pe care nu le susţine, şi că nu e cît se poate de implicată în alegeri, potrivit expertei Alina Mungiu care scrie un editorial în România Curată.

”Îmi vine să spun, văzînd că unica activitate programatică a PNL cel în curs de relansare (teoretic) a fost un seminar cu securitatea organizat împreună cu establishmentul de securitate, cu scopul de a se „armoniza cu politica de securitate prezidenţială”, că la noi bancul ar trebui făcut cu serviciile secrete, că sunt ele ale armatei, Externelor sau suprabugetatul SRI. Ce deosebeşte un serviciu secret de un partid? Păi numai faptul că serviciul nu îşi poate prezenta lista în alegeri sub sigla proprie, şi e redus la folosirea unor partide, unele, cu tristeţe spun, cu reputaţie istorică.

Bîrfe şi zvonuri? Hm, să vedem faptele. Ele sunt aşa: preşedintele Iohannis ajunge la Cotroceni şi trece imediat la creşterea bugetului pentru apărare la doi la sută, din prima lună de guvernare, prin consens cu partidele, ceea ce e de-a dreptul vizionar avînd în vedere că mai erau doi ani pînă la inaugurarea lui Donald Trump şi că după aceea preşedintele nu a mai făcut nimic altceva. La vremea aceea, preşedintele avea consilier propriu pe tema asta – un băiat modest intelectual şi ca prestaţie internaţională, deşi muncitor, pe numele său George Scutaru, care a fost umflat de DNA din luna unu, deşi de atunci despre marele lui proces de corupţie nu s-a mai auzit nimic (era o banală şi comună afacere de a lua bani de la firme cîştigătoare de contracte publice pentru alegeri, practică generală, evident condamnabilă penal şi moral).

loading...

El a fost înlocuit de un general care nu avea nevoie să fie validat prin alegeri şi deci nu era vulnerabil că dăduse şpagă ca să fie ales, şi încet-încet, tot establishmentul de pe vremea lui Băsescu, atlanticist, dar la nivel de Academia SRI, s-a reîntors şi a fost plantat noului preşedinte, iar acum şi PNL. Ceva mai strălucit, dar vulnerabil şi el precum Scutaru, MRU a fost repejor scuipat din complex. Construcţia a fost ulterior prelungită în varii forme şi structuri de aparenţă civilă, mai băgîndu-se şi civili din categoria nuli care nu ne pot încurca, comisii etc.

Nu mai e clar la ora asta care e sensul cauzalităţii aici. Cu alte cuvinte, establishmentul de securitate se întinde dincolo de limită că PNL e slab şi mediocru, că ultimul său ministru al apărării a făcut două propuneri notabile în viaţă (Iohannis ca şi candidat şi să ne retragem din Irak), pe lîngă că a muncit la referendum cot la cot cu Dragnea (dar el e un om onorabil, nu ca Dragnea, că nu a fost condamnat de Livia Stanciu), că un ministru de externe măcar de nota şase nu au şi nu au avut niciodată, sau dimpotrivă, din cauză că securitatea e aşa tare sunt partidele aşa slabe?

Dar mai contează? Începem o nouă sesiune parlamentară, cu nişte partide anexă la nişte servicii. Partidele eşuează în rolul lor de a propune oameni plauzibili pentru aceste poziţii, oameni cu o agendă de reformă. Nu e nimeni. Probabil şi textul de faţă sună ca un clopot în deşert şi unora le e frică să îl şi citească, darămite să îl scrie ei. Ce frumoasă atmosferă, cunoscută mie dinainte de 1989…”, scrie printre altele Alina Mungiu.

loading...
To Top