Externe

Președintele sloven: Vizita lui Putin este un mesaj pace și cooperare. Aliații NATO pot sta liniștiți

Apropiata vizită a liderului rus Vladimir Putin în Slovenia a fost catalogată drept un mesaj ”de pace și cooperare” de către președintele sloven Borut Pahor. Acesta a adăugat că aliații NATO nu ar trebui să se simtă amenințați. Putin va sosi sâmbătă în Slovenia, unde va asista la ceremoniile ce vor marca împlinirea a o sută de ani de la ridicarea unei capele într-o trecătoare de la poalele muntelui Vrsc în memoria prizonierilor ruși de război morți în timpul Primului Război Mondial.

”Am convenit o acțiune diplomatică prudentă, prin care slovenii își păstrează bunele relații cu Rusia, ceea ce nu se întâmplă în același timp între UE/NATO și Rusia. Facem parte din ambele organizații, nu incităm la nici un fel de sentimente negative”, a declarat Pahor citat de agenția Xinhua.

loading...

Putin și-a confirmat vizita în Slovenia în urmă cu o lună, vizită ce va avea loc la invitația lui Pahor. Președintele rus va dezveli, de asemenea, un monument în memoria soldaților ruși la cimitirul principal din Ljubljana.

Borut Pahor a afirmat că, în calitatea sa de președinte, simte că trebuie să facă ”orice pentru ca Slovenia să rămână o țară sigură, că și-a reglementat relațiile cu vecinii, că este un membru adevărat și sincer al NATO și al UE, și că are prieteni în toată lumea, inclusiv în Federația Rusă”. Președintele sloven a anunțat că va face și el o vizită în Rusia, potrivit agenției slovene de presă STA.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top