Punem pariu că nu ai idee ce legătură este între mazăre și genetică?
Tehnologie

Punem pariu că nu ai idee ce legătură este între mazăre și genetică?

La mijlocul secolului 19, călugărul augustinian Gregor Mendel, a acceptat provocarea lansată de problematica moștenirii genetice, și a făcut o serie de experimente. Mendel avea o minte curioasă și o profundă dragoste pentru natură. Aria sa de interes științific se întindea de la cercetarea plantelor, până la meteorologie și teoriile evoluționiste. Muncind într-o mănăstire din actuala Republică Cehă, Mendel a început să încrucișeze diferite soiuri de mazăre de grădină,  observând caracteristicilor urmașilor. De ce a ales mazărea?3-retete-rapide-cu-mazare-verde-pentru-mesele-de-primavara_size1

A făcut-o, după cum el însuși mărturisea, pentru amuzament. Mendel a observat că încrucișând-o boabă de mazăre rotundă u una striată, boabele rezultate erau rotunde, nu o combinație a celor două soiuri, așa cum s-ar fi așteptat. Totuși, când a încrucișat boabele de mazăre rotundă, rezultate din prima încrucișare, la două generație, apărea combinația de boabe rotunde, și striate.

loading...

El a continuat să experimenteze,încercând să înțeleagă  de mecanism biologic duce la dispariția anumitor trăsături, la prima generație, dar care reapar la a doua generație. Apoi, într-o zi, Mendel a numărat boabele striate din a doua generație. Exact un sfert din ele erau striate. Mendel a observat în experimentele sale fenomenele biologice cunoscute acum drept „dominare și segregație”, numai că el nu știa acest lucru. Totuși, experimentele sale au produs un set curios de fapte,care, așa cum el a spus:”Chiar mi-au atras atenția”.Oricum ar fi încrucișat soiurile de mazăre,trăsăturile ascunse au apărut, dar numai la un sfert din a doua generație.

Pentru Mendel,era o descoperire capitală. El putea să demonstreze că trăsăturile generațiilor se moșteneau în anumite proporții numerice. Cu această informație, Mendel a făcut prima mare descoperire în genetică. Fiecare trăsătură moștenită trebuie stabilită de o pereche, numită de el „factori”. „Fiecare părinte”, a spus el, „contribuie cu câte un factor pentru fiecare trăsătură.” „Unii factori sunt dominanți, alții sunt regresivi,” „în funcție de combinația factorilor moșteniți de urmaș.” Factorii lui Mendel se numesc gene. Termenul „trăsătură Mendeliană” e folosit pentru a descrie o trăsătură cauzată de o singură genă care uneori reapare la un sfert dintre urmași.

Această trăsătură poate fi inofensivă, precum pistruii sau abilitatea de a plia limba, dar ea poate duce și la boli grave, precum fibroză chistică, său boala Tay-Sachs. toate acestea sunt legate de munca unui om, cu o simplă boabă de mazăre.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });