Răspunsul CSM la refuzul lui Kovesi de a se prezenta la audierile de la Parlament
News

Răspunsul CSM la refuzul lui Kovesi de a se prezenta la audierile de la Parlament

Decizia privind necesitatea şi oportunitatea prezentării şefului DNA în faţa Comisiei parlamentare de anchetă referitoare la alegerile prezidenţiale din 2009 aparţine Laurei Codruţa Kovesi, a declarat, luni, pentru Agerpres, preşedintele CSM, Mariana Ghena.

Întrebată dacă CSM a răspuns solicitării Laurei Codruţa Kovesi privind prezenţa acesteia la Comisia parlamentară de anchetă pentru audieri, Mariana Ghena a menţionat: ‘Da, în sensul că aprecierea în concret a necesităţii, respectiv oportunităţii prezentării în faţa Comisiei aparţine procurorului-şef al DNA în raport de dispoziţiile şi reglementările în vigoare. CSM nu interpretează deciziile CCR, acestea sunt obligatorii şi general valabile, nicio persoană nu poate invoca necunoaşterea legii’.

Ea a adăugat că răspunsul a fost transmis vineri după-amiază.

La rândul său, vicepreşedintele CSM, Cristian Ban, a precizat, pentru AGERPRES, că prin răspunsul acestui for se face trimitere la decizii ale CCR – 54/1994, 317/2006 şi 602/2005, precum şi la hotărârea plenului CSM din 25 mai 2007.

Laura Codruţa Kovesi a fost invitată de mai multe ori pentru a fi audiată în Comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, însă aceasta a refuzat să vină în faţa parlamentarilor. 

loading...

Pe 10 iulie, membrii Comisiei parlamentare de anchetă au decis să-i sesizeze ministrului Justiţiei faptul că procurorul-şef al DNA refuză să se prezinte la audieri.

De cealaltă parte, Inspecţia judiciară a început, luni, controlul cerut de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la Direcţia Naţională Anticorupţie. 

Controlul va dura până pe 11 august, iar după verificări va fi întocmit un raport care va fi înaintat Secţiei pentru procurori a CSM, care va analiza rezultatele.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în 3 iulie, că lupta anticorupţie nu înseamnă numai DNA, numai aplicare de pedepse, ci înseamnă prevenirea actelor de corupţie şi că, în calitate de ministru, nu vede numai partea pozitivă, ci şi pe cea negativă, cu oameni arestaţi, condamnaţi, care se dovedeşte ulterior că sunt nevinovaţi, ceea ce înseamnă o tragedie şi o pată neagră pentru justiţie. Toader a precizat că a solicitat Inspecţiei Judiciare o verificare de fond a activităţii manageriale de la DNA şi de la Parchetul ICCJ, insituţii care nu au mai fost evaluate de 10 ani.

Cred că oarecum a venit vremea clarificărilor la DNA. Prin raportul acela pe care l-am prezentat destul de amplu referitor la anchetarea modului de anchetare a OUG 13 eu am tras un puternic semnal de alarmă vizavi de activitatea DNA şi am subliniat nevoia imperativă ca activitatea DNA să se desfăşoare în limite constituţionale. Susţinem cu toată convingerea continuarea luptei împotriva corupţiei, dar vă rog să reţineţi că lupta împotriva corupţiei nu înseamnă numai DNA, numai aplicare de pedepse şi condamnări deci, înseamnă în primul rând prevenirea săvârşirii faptelor de corupţie, urmând ca norma plenală să fie ultima soluţie”, a declarat ministrul Justiţiei.

El a precizat că a cerut Inspecţiei Judiciare să verifice activitatea managerială la DNA şi la Parchetul ICCJ, unde de zece ani nu au mai fost făcute evaluări.

loading...
To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });