Rata achitărilor la DNA a crescut cu 83,87%. Cazanciuc: Pe vremuri, cu două achitări plecai din magistratură
News

Rata achitărilor la DNA a crescut cu 83,87%. Cazanciuc: Pe vremuri, cu două achitări plecai din magistratură

Raportul Inspecţiei Judiciare la DNA a scos la iveală o statistică alarmantă: procentul achitărilor la Secţia a II-a din cadrul DNA a crescut cu 83,87% în 2016, comparativ cu 2015. Mai exact, din 57 de inculpaţi, 50 au fost achitaţi din lipsă de probe.

loading...

Fostul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc, a arătat că, dacă această situaţie se confirmă, activitatea de la DNA nu mai are nicio legătură cu justiţia.

„Faptul că la ora actuală sunt discuții între CSM și Inspectie, nu înseamnă că lucrurile trebuie încremenite într-un proiect. Este nevoie de un sistem independent, este nevoie de cineva care să fie acolo cu încredere, care să nu fie supus de presiuni din afară. Cum se poate face acest lucru? Probabil cu o construcție independentă”, spune Robert Cazanciuc.

„Discuția despre modificarea legilor a pornit din 2014-2015, după 10 ani de zile, era clar că e nevoie de o schimbare. Acest pachet de legi trebuie să răspundă unor nevoi de soluții concrete, care să producă efecte atât pe termen scurt, cât și pe termen lung”, a mai precizat Cazanciuc.

„Unii membri din CSM par uneori mai preocupați de imagine. CSM e o structură care să apere independența sistemului. Ministrul trebuie să aibă dialog cu magistrații”, a mai spus fostul ministru al Justiției.

In Raportului de control de la DNA – scos la lumina in premiera de Antena 3 – sunt mentionate aspecte revoltatoare, care releva faptul ca sub conducerea Laurei Kovesi, DNA a devenit un real pericol public, fiind pusa sub semnul intrebarii oportunitatea functionarii in continuare a acestei unitati, cata vreme esecurile au atins cote alarmante.

La o singura sectie doar – Sectia a II-a, din cele doua operative ale unitatii, s-au inregistrat urmatoarele “performante”:

loading...

-rata achitarilor a crescut la peste 37% in 2016, comparativ cu 2015;

-in 2016, din 57 de incupati 50 au fost achitati pe temeiul “nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea”;

La asemenea rezultate deplorabile, pentru care nu raspunde nimeni, ne intrebam de ce nu se inchide acest parchet, cata vreme se dovedeste ca a devenit o institutie de distrus cetateni, care produce prejudicii uriase romanilor.

Faptul ca la asemenea rezultate, nimeni din DNA nu intelege sa-si dea demisia, denota in opinia noastra ca acest parchet este condus de persoane absolut iresponsabile, care ar trebui urgent demise.

Se releva si faptul ca in fata acestor rezultate catastrofale, nimeni din conducerea DNA nu a luat vreo masura, dimpotriva totul s-a musamalizat pretextandu-se ca niciuna din solutiile de achitare, nici macar cele din cazurile cu arestati pe nedrept, nu sunt imputabile procurorilor de caz.

Iata in continuare fragmente pe aceasta tema din anumite observatii facute de inspectorii judiciari cu ocazia intocmirii Raportului de control de la DNA, de peste 550 pagini, prezentat in premiera de Antena 3.

Astfel, cum s-a relevat in Raportul de control, in anul 2016 la nivelul sectiei s-au inregistrat 57 de inculpati, din care 50 incupati achitati – in temeiul “nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea” (din care 1 arestat preventiv) si 3 inclupati arestati in temeiul fapta nu exista. In anul 2016, prin 43 de rechizitorii au fost trimisi in judecata 153 inculpati.

Datele mentionate releva o crestere de 83,87% a numarului de inculpati achitati, in anul 2016 comparativ cu 2015.

loading...
To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });