Reacţii: În cazurile Oprea sau Ponta lucrurile erau clare. Nu văd de ce Kovesi ar trebui să fie tratată altfel
Life

Reacţii: În cazurile Oprea sau Ponta lucrurile erau clare. Nu văd de ce Kovesi ar trebui să fie tratată altfel

Cătălin Avramescu, profesor și ambasador în Finlanda, a comentat pe Facebook după ce Universitatea de Vest din Timișoara a descoperit în teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi ”un grad de similaritate de 4,9% cu alte surse”. Fostul consilier prezidențial spune că această decizie este ”bizară”, potrivit Romania Curata.

”În ce țară trăim? Ce fel de universitate este aceea în care o comisie nu poate decide cu “Da” sau “Nu” dacă o teză este plagiată? Înțeleg că, în viziunea comisiei, sesizarea este “nefondată în proporție de 95%”. Acești oameni nu au simțul ridicolului. Întrebarea nu era cât de “nefondată” este sesizarea, ci cât de “fondată”. Să înțelegem că 5% din lucrare este plagiat? Posibil. După cum posibil este să fi calculat acest procent printr-un fel de socoteală băbească – un cuvânt aici, o expresie acolo. Imposibil de spus.

loading...

Pe de altă parte, o teză de doctorat trebuie, prin definiție, să fie o lucrare originală, deci este datoria candidatului să o redacteze cu atenție. Decizia comisiei ridică mari semne de întrebare. În cazurile Oprea sau Ponta lucrurile erau clare. Nu văd de ce Kovesi ar trebui să fie tratată altfel. Standardele academice trebuie să fie aceleași pentru toată lumea. Sper că se găsește pe undeva, în România, și o comisie care să ne spună dacă este sau nu plagiat în acea teză.

Dincolo de această afacere, este necesară examinarea tuturor tezelor de doctorat, de la toate universitățile. S-au dat doctorate te-miri-cui. Multe – sunt convins – sunt plagiate. Multe sunt doar fără nici un fel de valoare academică, simple coperți cu un titlu. Gen “Moldova în Evul Mediu”. ‘Combaterea criminalității în dreptul penal”. “Economia în tranziție”. Toate aceste diplome de doctor trebuie anulate. Pentru că sunt nemeritate și obținute abuziv”, a scris Cătălin Avramescu. 

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });