News

Alertă. Tot mai mulți refugiați. Azilele pentru migranți sunt pline. Apar primele TABERE

Azilele pentru migranți sunt aproape pline. Nici nu este de mirare, de la începutul anului până acum au venit de aproape două ori mai mulți migraţi decât în tot anul trecut. Potrivit Digi 24 care a semnalat cazul, numai în ultima lună au pătruns ilegal în România aproape 500 de refugiați, salvați de polițiștii de frontieră din Marea Neagră. Dacă mâine ar ajunge alte ambarcațiuni cu sute de migranți, nu am avea unde să îi cazăm. Ca soluție de avarie, România transformă curțile din trei centre de azil în tabere.

În centrul din Capitală locuiesc acum peste două sute de oameni, refugiaţi din Siria, Afganistan, Irak şi Egipt. Pe hol ne-am întâlnit cu unul dintre ce mai mici locatari: un bebeluş de doar trei luni.

Mama lui, refugiată din Siria, este de trei ani în centru. Femeia are doar 20 de ani şi până să devină mămică, muncea într-un restaurant.

„Se joacă copiii aici, îi dau lapte, îi fac duş copilului aici. E foarte bine aici! E mai bine decât dacă mi-aș lua să stau într-un apartament”, spune refugiata siriană.

Asta cu toate că este loc şi de mai bine în centru. Pe jos este linoleum, iar în unele locuri igrasie. Motiv pentru care până la final de an, clădirea va fi reabiltiată termic.

loading...

Nici oaspeţii nu se străduiesc să păstreze ceea ce le oferă statul român.Nu în toate camerele este curăţenie, aşa cum am găsit „acasă” la doamna Safi, o afgană care locuieşte de peste șapte ani în centru. Are copii cu handicap, motiv pentru care legea îi permite să stea nelimitat aici.

Gunoi, lucruri aruncate pe jos, de foarte multe ori îşi scot paturile şi dorm pe saltele. Păturile pe care noi le dăm spre folosinţă să se învelească le pun pe jos şi calcă pe ele sau de multe ori chiar mănâncă pe ele”, spune Carmen Cristea, directorul Centrului de Azil.

Pe timpul procedurii de azil, care poate dura până la un an, refugiaţii primesc 16 lei pe zi. În acelaşi timp, ei au acces gratuit la medicul instituţiei.

„Mă ajută. Tot timpul îmi ia tensiunea, îmi spune ce mâncare trebuie să mănânc”, spune Nasser.

„La acest moment gradul de ocupare în cele șase centre administrate de Inspectoratul General pentru Imigrări este de 80%. De la începutul anului şi până în prezent, peste 3000 de persoane au solicitat o formă de protecţie statului român, cei mai mulţi sunt din Siria şi Afganistan”, precizează Ermina Mihai, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Imigrări.

În această toamnă ne-am putea confrunta cu un nou val de imigranți, motiv pentru care autoritățile române se pregătesc să monteze corturi în curțile centrelor de azil din Timișoara, Rădăuți și Galați, pentru a crea alte 1.700 de locuri. Totodată, ministerul de interne cere bani pentru amenajarea de noi centre de azil pe viitor.

loading...
To Top