Externe

Replica lui Vladimir Putin la sancțiunile europene

Vladimir Putin a semnat miercuri un decret privind prelungirea, până la finele anului 2017, a embargoului introdus pentru importurile de produse alimentare occidentale. Este replica președintelui Putin după ce săptămâna trecută, ambasadorii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene au prelungit și ei, cu șase luni, sancțiunile economice dure adoptate împotriva Rusiei în vara lui 2014.

Kremlinul a introdus un embargou pentru alimentele produse în țările care au introdus sancțiuni împotriva Rusiei după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014. Embargoul rusesc a afectat o gamă largă de produse alimentare de la brânza franțuzească la fructele din Spania.

De asemenea, la începutul acestei luni, Comisia Europeană a prelungit, până la finele lunii iunie 2017, măsurile de sprijin introduse pentru cultivatorii de fructe și legume afectați de embargoul rusesc. De la introducerea embargolui rusesc, în luna august 2014, o cantitate totală de 1,13 milioane tone de fructe și legume a beneficiat de măsuri excepționale de sprijin de la UE în valoare de 280 milioane de euro.

loading...

Între timp, Rusia şi Turcia au căzut de acord să reia relaţiile de cooperare bilaterală, inclusiv în ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului, în urma unei discuţii telefonice între Vladimir Putin şi Recep Erdogan. putin-erdogan_3514287b

Acest dezgheţ urmează unei perioade de tensiuni diplomatice între Moscova şi Ankara, după ce Turcia a doborât un avion militar rus în noiembrie 2015. Recep Erdogan i-a transmis un mesaj preşdintelui rus, Vladimir Putin, prin care transmite condoleanţe familiei pilotului ucis. Acesta a vorbit despre regretul său faţă de incident şi de restabilirea relaţiilor ruso-turce, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Potrivit unui comunicat al administraţiei de la Kremlin, preşedintele Putin va cere guvernului să înceapă discuţiile cu Turcia pentru reluarea relaţiilor comerciale „mutual avantajoase” şi eliminarea restricţiilor pentru turiştii ruşi care vizitează Turcia.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top