Life

Românii nu vor noi cărți de identitate dar pe nimeni nu interesează. Cum vor arăta şi cât vom plăti

Noua carte de identitate va costa aproximativ 20 de euro, preţ ce va fi suportat de cetăţean, şi ar putea fi disponibilă de anul viitor, aceasta având dimensiunea unui permis auto sau a unui card bancar, potrivit informaţiilor prezentate într-o dezbatere publică ce are loc, miercuri, la sediul MAI.

„Cartea electronică de identitate va conţine un CIP care permite accesarea serviciilor electronice prin utilizarea certificatului electronic emis de MAI pentru autentificarea în sistemele informatice. Va permite stocarea în condiţii de siguranţă a datelor biometrice ale titularului, respectiv imaginea facială şi, opţional, imaginile impresiunilor papilare a două degete. De asemenea, va permite utilizarea semnăturii electronice”, s-a precizat în cadrul dezbaterii.

Potrivit Mediafax, cetăţenii care au participat la dezbatere au fost nemulţumiţi, în primul rând, de faptul că acest buletin va putea să conţină CIP, amprente şi date privind sănătatea posesorilor, ceea ce, spun ei, îi va face vulnerabili în faţa oricui va vrea să le facă rău, inclusiv in faţa autorităţilor.

„De trei ani de zile avem o lege care prevede introducerea noilor acte de identitate care să conţină CIP-uri. Iar noi am propus, acum, introducerea posibilităţii de a opta pentru o carte de identitate simplă, care să nu aibă o variantă electronică sau un CIP, iar pentru cei care doresc, posibilitatea de a alege o carte de identitate cu CIP, care să permită accesul la diverse facilităţi pe care informatizarea şi tehnologizarea o dau”, a declarat Marius Tache, directorul Direcţiei de Comunicare din cadrul Ministerului de Interne.

„Noi nu suntem de acord cu introducerea de CIP-uri. Ce urmează, indroducerea de CIP-uri în mâna sau în frunte? Lăsaţi documentele aşa cum sunt acum, nu ne băgaţi pe gât un act cu care nu suntem de acord”, a declarat un alt participant la dezbatere.

„Se crează o bază de date foarte complexă, cu informaţii ce ţin de sănătatea persoanei, de datele financiare, de amprente, iar toate astea se stochează pe internet. Există două probleme. În primul rând, oricând cineva poate sparge aceste baze de date şi fura informaţiile pentru a le folosi în scop infracţional, precum furtul de identitate sau furtul din conturi bancare. O altă problema e reprezentată de o posibilă urmărire excesivă a persoanei, ceea ce înseamnă că statul poate, de exemplu, dacă un cetaţean are păreri contra statului, acesta va putea fi mult mai uşor urmărit, să îi fie luaţi banii, şi aşa mai departe”, a spus una dintre femeile care a luat parte la dezbaterea privind noile acte de identitate.

loading...

„Acest nou document este similar cu un dosar al fostei securităţi, ba chiar mult mai amplu. Iar introducerea acestui cip nu ar fi decât un preambul al implementării CIP-ului în oameni. Asta nu este decât o modalitate prin care masoneria ne poate controla mai uşor. Interesele cui le reprezintă MAI promovând această lege? Care e siguranţă pe care o reprezintă aceste documente?”, a întrebat retoric un bărbat, care a luat cuvântul în cadrul dezbaterii.

Un alt cetăţean s-a arătat nemulţumit şi de actualul document de identitate şi a cerut autorităţilor să eliminea o serie de precizări de pe viitoarea carte de identitate.

„Pe actualul document de identitate, pe poză mea din dreapta, cea mică, scrie CARD, care citit de la dreapta la stânga rezultă DRAC. Iar pe pieptul meu, la aceeaşi poză, scrie SEX, SEXE, SEX. Nu sunt de acord să se scrie aşa ceva pe niciun document”, a spus acesta.

La dezbatere a luat parte şi un aşa-zis călugăr, care a fost prins de poliţie, în trecut, în timp ce vindea presupuse moaşte oamenilor, în apropiere de Patriarhie.

„Statul să facă ce vrea, iar cetăţeanul la fel! Eu nu mai am de ani de zile buletin. Astfel, cine e cu Dumnezeu poate rămâne cu Dumnezeu, indiferent de ceea ce hotărăşte statul. Da, am avut probleme cu Poliţia, cu Jandarmeria, am primit amendă fiindcă nu aveam document cu valabilitate, dar nu mi-a tăiat nimeni degetul, nu m-au luat la muncă sau ceva. Deci, dumneavoastră faceţi ce vreţi, dar daţi posibilitatea cetăţeanului ca, dacă nu doreşte, să nu fie obligat să aibă un astfel de document. Eu nu sfătuiesc oamenii în niciun fel, doar le spun ce am făcut eu”, a declarat aşa-zisul călugăr, care nu mai face parte de mulţi ani din lumea monahală, dar care în continuare pretinde că este omul lui Dumnezeu şi îmbracă haine preoţeşti.

Majoritatea cetăţenilor care au participat la dezbatere au declarat că cel mai indicat ar fi ca dezbaterea publică asupra acestui proiect legislativ să se prelungească şi chiar să dea posibilitatea, celor care nu doresc noi cărţi de identitate, să păstreze actualele buletine. Reprezentanţii Ministerului de Interne au declarat că au luat act de toate opiniile şi propunerile, şi se va analiza posibilitatea ca parte dintre acestea să se regăsească în formatul noii legi.

loading...
To Top