News

Scandalul băncilor care nu plătesc impozite / Isărescu ne crede tâmpiți? Declarație HALUCINANTĂ

Recent, ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a afirmat că 70% dintre băncile din România nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani. În replică, președintele Comisiei economice, industrii și servicii a Senatului, Daniel Zamfir, î-a solicitat ministrului Finanțelor, printr-o scrisoare, lista băncilor care nu ar fi plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani și situația plății impozitului pe profit a instituțiilor financiare nebancare și a colectorilor de creanțe în ultimii zece ani.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), nu doar că ține partea băncilor pe față dar face o afirmație menită să ne lase cu ochii în soare: ”Ele nu au plătit pentru că nu au făcut profit!” Este greu de crezut că toate acele bănci au ieșit ban pe ban. Dar ce avem aici? În raportul anual doar pe 2016 al Băncii Naţionale a României (BNR) sistemul bancar a încheiat anul 2016 cu un profit net de 4,15 miliarde lei, în scădere faţă de anul precedent. Deci cum stă situația?

„Faptul că nu au plătit impozit este o formulare pe care trebuie să o facem cu atenție, pentru că la nivelul publicului larg se va înțelege altceva, cum ar fi că băncile nu au vrut să plătească. Ele nu au plătit pentru că nu au făcut profit. Băncile plătesc impozite serioase pe salarii, pe contribuțiile sociale etc. Acum, de ce nu au făcut profit, este o altă întrebare.

Asta trebuie să se cerceteze, și Banca Națională sprijină prin metodele pe care le are eforturile ca bazele fiscale din contabilitatea băncilor să fie corectă. Așa cum am mai spus în repetate rânduri, este obligația noastră legală ca pe timpul supravegherii, când constatăm că nu este ceva în regulă să raportăm organelor în drept, nu numai Ministerului de Finanțe și așa facem de fiecare dată”, a menționat Isărescu.

loading...

Potrivit Guvernatorului BNR, businessul bancar este unul foarte complicat, iar dacă o bancă nu face profit nu este ceva anormal. Aici iar ne-a luat de proști,

„Banca Națională nu are niciun fel de mandat, de atribuții, să facă propriu-zis control fiscal. Una este să faci o constatare că o instituție nu are profit și, deci, nu plătește impozit pe profit, și alta e să te uiți în contabilitate și să constați că nu a făcut profit, pentru că unele operațiuni au fost la marginea legii sau în afara legii. În măsura în care asemenea constatări se vor face și se vor dovedi, bineînțeles că Ministerul de Finanțe trebuie să acționeze ca atare și noii vom acorda tot sprijinul necesar.

Mai trebuie să fac o precizare să nu existe neînțelegeri: a face profit într-o bancă nu e o chestiune ușoară. Aici ar fi bine ca societatea să înțeleagă că activitatea bancară este un complicată. Trebuie să dai și dobânzi celor care fac depozite la tine, deponenților, să acoperi și creditele care nu-ți revin, să-ți acoperi și cheltuielile de funcționare, să ții și lichiditate. O bună parte din resursele băncilor se păstrează în formă lichidă, pentru că lumea trebuie să-și retragă banii atunci când dorește. Businessul bancar este unul foarte complicat și aș vrea să se transmită ideea că dacă o bancă nu face profit nu este ceva anormal. Foarte probabil să nu facă profit sau să un profit mic. Nu au făcut în perioada de criză, l-au făcut anterior și când l-au făcut anterior, au plătit impozit pe profit vârtos. De asemenea, ce n-aș mai vrea să se înțeleagă, pentru că devine periculos, este să nu se facă o confuzie între o pierdere anuală și capitalul unei bănci. Toate băncile din România au capital pozitiv și dincolo de limitele legii, de 8%”, a explicat oficialul BNR.

 

loading...
To Top