News

Sclavi în Berevoești. Primarul nu știe nimic, dar este naș la două clanuri țigănești

Sclavi în Berevoești, Argeș. Primarul localităţii argeşene Berevoeşti, Florin Proca, acolo unde au fost găsiţi adulţi şi minori folosiţi ca sclavi, susţine că nu a ştiut că existau asemenea practici în zonă: ”Nu am știut că poate exista așa ceva în comuna mea”. De asemenea, într-o comună în care sclavii erau legaţi de cal şi târâţi prin sat sau erau plimbaţi dezbrăcaţi în lanţuri pentru a fi pedepsiţi, este imposibil de crezut că primarul şi cetăţenii nu ştiau nimic despre ceea ce se întâmplă.3

Ce urmează este însă și mai dramatic. Potrivit publicației argeșene Sursa ta, Proca era naş pentru două din cele nouă clanuri reţinute: Ursu şi Brancea, cele mai active şi mai bogate dintre ele, la care s-au găsit cei mai mulţi dintre banii munciţi de către sclavi! Aşadar, primarul neimplicat este naşul unora dintre torţionari, botezându-le puradeii şi fiind, ca o concluzie logică, în relaţii extrem de amiabile cu ei.

„Da, doamnă, sunt naşul lor!”

Florin Proca nu consideră că această relaţie de rudenie cu familiile de torţionari este de natură să pună la îndoială fermitatea administraţiei sale: „Da, doamnă, sunt naşul lor! Nu văd ce legătură are faptul că le sunt naş! Am vrut să îi ajut, am mai năşit în comună. Asta nu înseamnă că ştiam ce fac ei, ce se întâmplă la ei acasă!”, a declarat primarul pentru Sursata.ro.

Edilul este fiul fostului primar

loading...

Edilul este fiul fostului primar Fănel Proca,  în mandatul căruia s-au deschis mai multe dosare privind posibile tăieri ilegale de pădure. Amintim, printre acuzațiile aduse de procurori în cazul grupării de sclavi se numără și aceea că persoanele exploatate erau obligate să taie lemne din pădure care apoi erau vândute ilegal pe piața neagră. În 2010, pe site-ul romaniacurata.ro apărea un articol în care se arăta cum peste 2.640 de hectare de pădure din județul Argeș au fost retrocedate de către Romsilva și fostul primar din Berevoiești. Potrivit CV-ului postat pe site-ul Primăriei, Bogdan Proca a lucrat și în cazul Inspectoratului de Poliție Argeș.

Cazul de sclavie din Argeș

Judecătorii de la Tribunalul Argeș au decis, joi, arestarea preventivă a 37 de suspecți implicați în dosarul de trafic de persoane din comuna Berevoești. Procurorii au reținut 38 de persoane în acest caz, care au fost aduse în instanță în două grupuri pentru a putea fi judecate mai repede. În primă fază, magistrații au dispus arestarea a 20 de persoane din primul lot și apoi a altor 17 suspecți din al doilea lot.

De asemenea, o persoană a fost plasată în arest la domiciliu din motive medicale, deoarece are nevoie de dializă de trei ori pe săptămână. Decizia nu este definitivă, însă cei 37 vor fi duși în arestul Poliției.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la cazul copiilor și adulților din comuna Berevoești – satul Gămăcești, județul Argeș, sechestrați și supuși la muncă forțată. „Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 49 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și protecția copiilor și a tinerilor”, informează un comunicat al Avocatului Poporului.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top