Șerban Nicolae, dezvăluire. Ce găsit în arhiva SIPA: Era funcțional
News

Șerban Nicolae, dezvăluire. Ce găsit în arhiva SIPA: Era funcțional

Apar noi informații despre arhiva SIPA. Senatorul Șerban Nicolae a spus marți seara la Antena 3 că a găsit în arhivă un telefon funcțional cu tot cu linie aparținând STS. ”Mergea. Avea și ton”, mărturisește acesta în emisiunea 100 de minute. Ce s-a făcut cu el nu se știe deocamdată dar cu siguranță se puteau transmite verbal informații din anumite dosare.

loading...

Este tot mai greu să se facă lumină despre ce a fost acolo deoarece unele persoane care au avut funcții importante refuză colaborarea cu Comisia.

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei anunţă deja că nu se va prezenta în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA, unde a fost invitată pentru a da explicaţii cu referire la desfiinţarea serviciului secret al Ministerului Justiţiei, explicând că legea îi permite să refuze audierea sa.

Cu toate că nu are legătură cu nimic, fostul ministru al Justiţiei spune că PSD şi ALDE că îşi continuă planul de distrugere a justiţiei independente, o parte din acest plan fiind decredibilizarea justiţiei, a procurorilor şi judecătorilor care anchetează şi judecă dosare cu politicieni, a celor care susţin anticorupţia şi respectarea legilor. „De aceea, au făcut o comisie de anchetă “pentru a clarifica aspectele ce tin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie”.

De unde a tras această concluzie este greu de spus.

„Am citit și eu o declarație dată de europarlamentaul Macovei. Noi am citat-o pentru a clarifica o serie întreagă de aspecte, nu am acuzat-o de nimic. Pare că are ceva de ascuns. A făcut o declarație care mi se pare ilogică.  A dus discuția într-o zonă perfect aberantă. Nu este acuzată de nimic, nu s-a pus problema că ar fi învinuită de nimic. De ce a avut acces în arhivă o persoană care nu avea niciun fel de funcție publică? Cu siguranță, sunt multe lucruri de clarificat”, spune Șerban Nicolae.

loading...

Preşedinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan, îi adresa în urmă cu ceva timp Monicăi Macovei șase întrebări cu privire la declaraţiile făcute de aceasta în cazul SIPA, judecătoarea dorind să afle, printre altele, de unde știa fostul ministru al Justiţiei că instituţia folosea magistraţi care erau ofiţeri acoperiţi.

 Astfel, Dana Gîrbovan o întreabă pe Monica Macovei:

„1. A avut loc o cercetare a arhivei SIPA înainte de emiterea H.G. 127 din 26 ianuarie 2006? Dacă da, cine a ordonat această cercetare, cine a efectuat-o și unde au fost publicate concluziile acesteia?
2. Între data emiterii H.G. 127/2006, 26 ianuarie 2006, și data desființării SIPA/DGPA, 30 iunie 2006, a existat o comisie care să acceseze, cerceteze, inventarieze și opiseze arhiva SIPA? Dacă da, când s-a creat această comisie și până când a activat?
3. Dacă după data desființării SIPA, 30 iunie 2006, și până la finalul mandatului de ministru, a mai activat vreo comisie care să cerceteze, inventarieze ori opiseze arhiva SIPA? Dacă da, când au fost create aceste comisii și pe ce perioadă au activat?
4. De unde știe ce conțineau notele informative din dosarele din arhiva SIPA?
5. De unde știe că SIPA culegea informații și cu ajutorul unor magistrați care erau ofițeri acoperiți? A sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la acest aspect, al existenței ofițerilor acoperiți între magistrați?
6. Pe ce își susține afirmația că în arhiva SIPA au fost documente numai începând cu 2001 și ce s-a întâmplat cu documentele dinainte de acest an?”.

Macovei lămurește doar ce-i convine ei

După mesajul transmis de șefa UNJR, Macovei a scris pe Facebook, că ea, ca ministru al Justiţiei, a decis să nu primească note de la SIPA.

„Am decis în 2005, ca ministru, ca la mine să nu vină nicio informare de la SIPA/DGPA. Repet: n-am primit niciun dosar, n-am sustras niciun dosar, n-am făcut nicio fotocopie. (…) Înaintea mea, toate aceste informări, indiferent dacă ele priveau acte de corupție sau bârfe sau orice priveau ele, treceau pe la ministru și ministrul decidea ce face cu ele. Ori, dacă este vorba despre corupție sau crimă organizată trimiți tu-DGPA, din oficiu, direct la Parchet sau, dacă este vorba despre deținuți sau despre personalul care face abuzuri din penitenciare, trimiți la conducerea penitenciarelor. Deci, am decis ca la mine să nu vină nicio informare despre magistrați. Îmi pun și eu o întrebare retorică: toți miniștrii dinaintea mea au primit aceste informări și nimeni nu l-a desființat. De ce n-au făcut-o? Vreau să insist încă o dată pe următorul lucru: este fals, este o minciună faptul că aș fi sustras documente, sau că aș fi primit dosare de acolo. N-am primit niciun dosar, n-am sustras niciun dosar, n-am făcut nicio fotocopie. Și n-am avut niciun interes, decât să-l desființez tocmai ca o măsură de independență a justiției”, susține Macovei.

Cât despre presupușii magistrați acoperiți despre care ar fi vorbit și în legătură cu care Dana Gîrbovan îi cere lămuriri, Monica Macovei nu a suflat niciun cuvânt. De altfel, europarlamentara a evitat în mesajul său să dea răspunsuri la întrebările de mai sus ale șefei UNJR.

 

loading...
To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });