News

Sfidare! Procurorul General cauta motive sa nu trimita dosarul “Sufrageria lui Oprea” la Parlament

Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar  vrea cu tot dinadinsul sa se puna de-a curmezisul in fata Comisiei parlamentare de ancheta a unor aspecte privind alegerile prezidentiale din 2009, notează Lumea Justiției, cel mai important portal de profil. Cel putin asta reiese din anuntul pe care Ministerul Public l-a facut la o zi de cand presedintele Comisiei deputata Oana Florea i-a transmis lui Lazar, din nou, solicitarea de a pune la dispozitia membrilor Comisiei dosarul “Sufrageria lui Oprea”.

Potrivit unei postari pe pagina de Facebook a  Ministerul Public, institutia condusa de Augustin Lazar este preocupata de “r espectarea principiului cooperarii loiale intre institutiile si autoritatile statului si nu are intentia de a sfida alte institutii, in pofida speculatiilor sau interpretarilor emotionale  lansate in spatiul public”. Cu toate acestea, sustine ca este necesara clarificarea unei probleme de drept referitoare la accesul pe care comisia parlamentara de ancheta l-ar putea avea la un dosar al parchetului.

In opinia Procurorului General Augustin Lazar, pana a se da curs solicitarii comisiei de comunicare a unei copii a dosarului “Sufrageria lui Oprea”, este necesar sa se clarifice “ definirea limitelor legale si a cadrului cooperarii loiale, care trebuie sa se faca cu respectarea Constitutiei si a legilor in vigoare, avand in vedere specificul activitatii judiciare”. In acest sens, Lazar invoca   paragraful nr. 38 din Decizia Curtii Constitutionale nr. 430 din 21 iunie 2017  care   prevede ca: “activitatea unei comisii de ancheta nu are nici o tangenta cu o ancheta judiciara”.

Augustin Lazar, la fel ca toti sefii de institutii, trebuie sa inteleaga ca, oricat de avansata este tehnologia, nu pot raspunde unei adrese oficiale pe facebook sau pe orice alta retea de socializare . Normele nu prevad aceasta modalitate de comunicare, cu atat mai mult cu cat Parlamentul Romaniei i-a transmis lui Lazar o ADRESA OFICIALA , nicidecum nu l-a anuntat prin sms sau printr-o postare ca a incurcat legile si ca argumentele aduse pentru a refuza comunicarea unei copii a dosarului „Sufrageria lui Oprea” sunt eronate.

loading...

Iata postarea de pe Facebook a Ministerului Public:

„Declaratie a domnului Augustin Lazar, procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, referitoare la comentariile aparute in spatiul public in legatura cu solicitarea Comisiei parlamentare de ancheta a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009  Ministerul Public este preocupat de respectarea principiului cooperarii loiale intre institutiile si autoritatile statului si nu are intentia de a sfida alte institutii, in pofida speculatiilor sau interpretarilor emotionale lansate in spatiul public.

Solicitarea Comisiei parlamentare de ancheta a unor aspecte privind alegerile electorale din 2009 este in analiza, urmand sa fie clarificata in perioada urmatoare. Cererea ridica o problema de drept, respectiv definirea limitelor legale si a cadrului cooperarii loiale, care trebuie sa se faca cu respectarea Constitutiei si a legilor in vigoare, avand in vedere specificul activitatii judiciare.

Ma mult, la paragraful nr. 38 din Decizia Curtii Constitutionale nr. 430 din 21 iunie 2017 se prevede ca: “activitatea unei comisii de ancheta nu are nici o tangenta cu o ancheta judiciara”.

loading...
To Top