Informații noi despre plecarea Laurei Kovesi din fruntea DNA. Negocierile se poartă cu…
News

Informații noi despre plecarea Laurei Kovesi din fruntea DNA. Negocierile se poartă cu…

Marți seară am anunțat că Laura Codruța Kovesi își scrie demisia. Care va deveni publică în cursul acestei săptămâni. Protejându-mi sursa, am oferit totuși o informație. Despre iminenta demisie am aflat din direcția Ambasadei Germaniei la București. Sunt dezvăluirile făcute ieri de Roșca Stănescu. Jurnalistul mai aduce noi informații în acest sens.

loading...

”Iată că acum, chiar când dictez aceste editorial, ambasadorul Germaniei, eminența sa Cord Meier-Klodt, se află de câteva ore bune față în față cu ministrul Justiției Tudorel Toader.O audiență neobișnuit de lungă. Îmi permit să fac afirmația că în cabinetul Ministrului Justiției are loc o negociere amplă și dură pe legile Justiției, la pachet cu demisia șefului DNA Laura Codruța Kovesi”, precizează jurnalistul.

El mai afirmă că Laura Codruța Kovesi ca persoană și DNA ca instituție au beneficiat de-a lungul întregii cariere personale și existențe instituționale de întreg sprijinul statului german. Laura Codruța Kovesi și DNA au fost susținute de câte ori a fost necesar de către ambasadorii Germaniei la București. Chiar dacă toată lumea este conștientă că o direcție națională anticorupție este un experiment la nivel european efectuat în România.

”Indiferent de ce aranjamente se fac acolo, vom beneficia cel mult de unul sau două comunicate evazive. Sau poate doar de una sau două declarații. Poate că nici cu atât nu se va alege opinia publică. Și oare de ce?

Pentru că îi este peste mână Ministrului Justiției Tudorel Toader să recunoască faptul, că e pus  în situația de a negocia cu reprezentantul unei terțe puteri, e drept, aliată și prietenă, schimbările în legislația penală pe care le intenționează.

loading...

La fel, nici în ruptul capului nu ar putea să recunoască oficial că asemenea negocieri se poartă la pachet cu scoaterea din post a Laurei Codruța Kovesi. Cu atât mai mult, ambasadorul Germaniei la București nu poate nici el devoala conținutul negocierilor cu ministrul român al Justiției. În consecință, nu-mi rămâne decât să ignor pur și simplu precizările care oricum nu se vor face, sau care vor fi extrem de evazive și să pun cap la cap ceea ce știu”, notează SRS.

În opinia acestuia, în schimbul susținerii, chiar și logisice, DNA  a protejat interesele capitalului german în România. Nu se cunosc anchete efectuate împotriva unor oameni de afaceri germani ori a unor firme cu capital german. Poate cu excepția afacerii EADS, care și ea a fost omorâtă în fașă. Așa a funcționat până în prezent acest parteneriat.

Laura Codruța Kovesi, asaltată din toate direcțiile dar mai ales din interior, dinspre Curtea Constituțională a României și dinspre Parlament, este gata ca, în anumite circumstanțe,  să cedeze. Cu alte cuvinte, să demisioneze.

Ca să se întâmple acest lucru, are însă nevoie de o parașută de salvare. De ceea ce se numește în limbaj diplomatic o aruncare pe horn. Are nevoie de sprjin al autorităților statului român pentru a fi plasată într-o poziție onorabilă într-o instanță la nivel european. Se știe că la Bruxelles este extrem de avansat proiectul noului Parchet european. Dacă Guvernul României și europarlamentarii români se împotrivesc unei asemenea numiri, Laura Codruța Kovesi nu are nici o șansă de-a ocupa o poziție atât de importantă. Este, ca atare, necesară o negociere și la acest capitol.

Și așa se face că cele două negocieri, inițiate și purtate la pachet, sunt complementare. Tudorel Toader și, respectiv, Guvernul, versus majoritatea parlamentară, pot renunța la trei-patru măsuri preconizate și contestate de cei pe care i-am enumerat, în schimbul unei unde verzi pentru restul pachetului de reformă și pentru o schimbare majoră în conducerea DNA. O schimbare care, însă, ar urma să fie în continuare asistată în forță de președinte, de ambasadele statelor aliate și de Opoziție.

De aceea aștept în cursul acestei săptămâni o demisie onorabilă și stategică a Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA”, a adăugat jurnalistul.

loading...
To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });