News

Sorina Matei, DEZVĂLUIRI IMPORTANTE din interiorul DNA

Jurnalista Sorina Matei face dezvăluiri importante din interiorul DNA. Ea scrie că este foarte greu de descris cu exactitate şi precizie chirurgicală ce se întâmplă cu DNA de o bună bucată de vreme. Adică de vreo 2 sau chiar 3 ani. Şi este foarte greu de descris pentru că problema are o amploare uriaşă, adevăratele cauze sunt multe, diverse, punctuale, sedimentate uneori în timp, personajele sunt foarte multe şi secretele sunt ascunse în detalii, iar tot acest amalgam extrem de complicat a condus la acest efect devastator şi paradoxal. Distrugerea DNA şi a luptei anticorupţie chiar de către DNA şi SRI.

”Pacientul este pe aparate. Moartea e clinică. Ca să explici de ce s-a ajuns aici, probabil trebuie scrise câteva cărţi. Pentru că e mult de aşternut dacă vrei să vezi adevăratele cauze. O problemă este chiar începutul. Adică ce s-a întâmplat în 2013. Şi aici e mult de povestit, sunt multe personaje, multe vinovăţii, concepte şi viziuni total diferite, dar atunci 97 de procurori în bloc au spus adevărul iar clasa politică, SRI, ambasadele – Sistemul în frunte cu preşedintele României şi politicienii le-au băgat procurorilor pumnul în gură. Şi de atunci s-a tăcut şi s-a acumulat.
O altă problemă este că evident niciodată acest moment nu a fost depăşit, de niciuna dintre tabere.

Nici procurorii şi nici Sistemul răzbunător prin executanţii săi nu au uitat acele momente. Încă o problemă a fost continuarea. Ceea ce au crezut procurorii, chiar s-a întâmplat: DNA a fost preluată efectiv de către SRI. Şi aici încep complicităţile. Ca să fim exacţi: ale tuturor procurorilor DNA.

Şi aşa s-a ajuns la altceva. Interesele punctuale ale SRI în anumite dosare de corupţie. Iar de aici începe showul. Cine, unde a intervenit, prin cine, ce l-a pus să facă, ăla ce a zis atunci, cum a fost, realiza sau nu realiza, accepta sau nu accepta, şi tot aşa. Iar o mare problemă o reprezintă intervenţiile fostului prim adjunct SRI, F. Coldea, ale lui Adrian Ciocârlan tot de la SRI. Plus ale multor ofiţeri SRI care efectiv stăteau în birouri, la serviciu în acea perioadă, nu în SRI, ci chiar în DNA”, scrie Sorina Matei.

Ea mai precizează că denunţători veneau la DNA de la SRI, în urma unor dealuri puturoase făcute cu SRI, primind protecţie penală în schimbul unor acordării unor sume sau preluării unor afaceri de către SRI/oameni/proxy din SRI. În avalanşa de cazuri scoase pe bandă rulantă, în care redările, rechizitoriile, instrumentarile erau făcute de SRI, magistraţii realizau sau nu unde se va ajunge.

”La ceva timp după decizia CCR, scandalurile au început să se ţină lanţ de DNA, au început achitările din dosarele proaste instrumentate cu SRI, au început să mai pice oameni, judecătorilor nu le-a mai fost chiar atât de frică, iar persoanele cu care SRI a făcut dealuri au început să prindă curaj. Transpiraţie mare.

Mai multe persoane, nu magistraţi, au fost trimise să discute cu denunţătorii ca aceştia să tacă.. Unii au tăcut, alţii nu, şi de aici s-a ajuns la o bulibăşeală totală în care ţinte au devenit şi denunţătorii care puteau vorbi, şi procurorii care şi-au dat seama ce s-a întâmplat şi care era în realitate modul de operare, iar de la şefia DNA şi SRI să vorbească cineva nu se poate accepta.

loading...

Punctual, Doru Ţuluş nu a fost acceptat niciodată de Kovesi şi SRI. Din 2013. Mihaela Moraru a devenit ţintă pe parcurs, pentru că este un procuror bun, închis, care nu prea socializa, dar care a instrumentat cazuri importante, muncea pe brânci, fără achitări şi restituiri. Şi procuroarea Moraru avea în instrumentare sute de cazuri, cam cât trei camere pline ochi cu dosare din DNA.

În alt plan, pe parcurs, DNA s-a umplut de oameni slabi, slugarnici, neprofesionişti, mulţi recomandaţi de SRI să vină în DNA, că puteau fi “controlabili”. Cu macaoana legală tăiată, SRI nu a mai putut opera autorizaţiile şi scoate informaţii şi jongla cu ele în dosare, iar DNA nu are nici acum infrastructura tehnică şi umană antrenată necesară. Şi n-au mai ieşit dosare.

Nu a mai ieşit nici unul mare pe lună, nu trei uriaşe pe zi, aşa cum se întâmpla.
Cu scandalurile zilnice, au început presiunile pe procurori. Cei slabi, bineînţeles, nu performează şi nu produc nimic important şi sustenabil. Cei buni, sunt dificili, au multe cazuri importante, consideraţi periculoşi că nu sunt proşti, ci încăpăţânaţi. Şi tot aşa. Iar o poveste nesfârşită.

Cert este că nici acum SRI nu a ieşit din DNA, interesele punctuale pe speţe există, există temeri, există interese ale lui F.Coldea, un nou jupân a devenit şi Ciocârlan, şi procurorii au fost executaţi ca să se dea exemplu: nimeni să nu mai îndrăznească niciodată să facă aşa ceva. Să ni se opună nouă?

Vă întrebaţi dacă în DNA se discută intern ce explodează zilele acestea în public peste tot? Nu. Nimeni nu discută aşa ceva. Nu au voie. Procurorul şef are toată puterea, că aşa a fost făcută legea. Cine suflă ceva, zboară şi ştiu că vor păţi ca ei. În România anului 2005, după PNA-ul lui Amărie, nimeni nu putea să prevadă că un procuror şef la şefia unei instituţii ajunge să derapeze în 2017 în aşa hal.

Vă întrebaţi dacă există vreo şansă reală la Inspecţia Judiciară? Nu, nu există. Sistemul este construit pe model de cerc închis. Procurorii nu pot vorbi în public, că sunt sancţionaţi.Sunt obligaţi să ia calea instituţională. Adică să se ducă la CSM, secţie de procurori, Inspecţie – unde sunt prietenii, oameni controlaţi prin dosare şi complicităţi ori de SRI, ori de DNA”, a adăugat jurnalista.

 

loading...
To Top