News

Stelian Tănase face din DNA și Kovesi niște ICOANE făcătoare de minuni

Scriitorul Stelian Tănase nu se joacă atunci când vine vorba de apărarea DNA. Acesta a scris un editorial în Cotidianul în care face din DNA și Kovesi ceva de care nu ar trebui să te atingi. Tănase scrie că atacurile la Kovesi si DNA vin ca răspuns la instrumentarea dosarelor atîtor oameni puternici, superbogați și influenți, oameni de care se ține cont (afaceriști, parlamentari, miniștri, șefi de partid).

”M-am întrebat, naiv cum sunt, de ce (cel puțin în ultima vreme) Laura Codruța Kovesi este atît de atacată. Este ea ținta unei campanii orchestrate de marii corupți sau avem de-a face doar cu critici normale și inevitabile într-o țară democratică!?

Presa o pune zilnic pe șefa DNA pe prima pagină, iar politicienii nu uită să o conteste de cîte ori au ocazia. Îmi amintesc că ani în urmă aceeași presă o susținea și că DNA era văzută ca o salvare în fața valului nemaivăzut de corupție de după 2005. Corupția era privită ca un flagel și era principala preocupare a românilor, conform tuturor sondajelor. De atunci, lucrurile s-au mai schimbat.

loading...

Un răspuns este acela că, instrumentînd dosarele atîtor oameni puternici, superbogați și influenți, oameni de care se ține cont (afaceriști, parlamentari, miniștri, șefi de partid), era imposibil să nu se întîmpla așa, adică să nu stîrnească o furtună. În fond, cîte averi s-au făcut cinstit din 1989 încoace? Cine nu are din establishment un schelet în dulap? Să nu fim naivi! Era normal să existe o ripostă pe măsura importanței și nr-ului personajelor implicate.

S-a lucrat cu metodă de către diverși interesați la distrugerea reputației DNA, la demolarea sau măcar limitarea atribuțiilor DNA. Campania anticorupție a fost masiv bagatelizată, deși din Occident primim mereu mesaje că este obligatoriu să continuăm, că rezultatele sunt parțiale.

Vezi, de exemplu, recentul mesaj al lui Donald Tusk către Mihai Tudose. România este încă percepută ca o țară a corupției, în care investițiile nu vin din această cauza. Establishment-ul românesc este văzut ca fiind unul corupt și rapace. Mă întreb, ce ar fi fost lumea românească de azi fără curățenia (fie și parțială) făcută de DNA de-a lungul anilor. Desigur, campania a repurtat succese, dar au fost și destule eșecuri. Încă exista mari și dubioase afaceri, jafuri din banul public rămase nerezolvate. Destule dosare se întorc din instanțe cu concluzii opuse celor date de procurori. Etc.”, a scris Stelian Tănase.

loading...
To Top