SUA VS. Rusia. Rolul României. Un scenariu cumplit. Aliații Rusiei. Îngrijorările americanilor
Externe

SUA VS. Rusia. Rolul României. Un scenariu cumplit. Aliații Rusiei. Îngrijorările americanilor

Am impresia ca occidentul a subestimat, si continua sa o faca, capacitatile diplomatice, economice si militare ale Rusiei. Iar politica sanctiunilor nu a facut decat sa intareasca forta lui Putin, care a reusit, din contra, sa reuneasca langa el statele cu deficite de democratie, aflate ele insele in conflicte mai mult sau mai putin acute cu SUA si puterile europene, incepand cu China si terminand cu Turcia lui Erdogan.

loading...

Expulzarea celor 750 de diplomati americani din Rusia (articol aici) reprezinta semnalul inceputului numai a unor retorsiuni fara precedent din partea lui Putin. Pentru ca intrebarea este: de ce tocmai acum? Probabil pentru ca Putin si-a pregatit indelung aceasta actiune, care poate face parte dintr-un plan mai amplu. Este, oare, actiunea coordonata cu actiuni ale altor state? A fost oare o coincidenta ca in aceeasi zi au avut loc mari parade militare in Rusia si China?

loading...

Sper ca SUA si Europa sa se coordoneze intr-un plan comun ca raspuns la o posibila actiune de nivel global coordonata de Rusia. Din pacate, cerinta Germaniei ca UE sa riposteze impotriva ultimelor sanctiuni ale SUA impotriva Rusiei, poate fi un semn ca un asemenea plan pur si simplu nu exista!

Sunt extrem de ingrijorat cu privire la o posibila actiune a Rusiei, intr-un asemenea plan, in Transnistria si Republica Moldova, care ar putea sa destabilizeze puternic intreaga zona. Actiuni concertate in Ucraina sau Georgia (candidati la aderarea la NATO) pot intra in aceeasi logica de razboi. Daca doar enumeram posibilii aliati ai Rusiei – China, Turcia, Iran, Coreea de Nord, fara a enumera altele posibile -, „se sparie gandul”!

Este acesta un scenariu nerealist? Vom vedea. Intr-un asemenea scenariu Romania nu va putea juca rolul de spectator. Si, atunci, ce rol? (Aurelian Pavelescu, avocat)

loading...
To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });