Tăriceanu: MAE ar trebui să îl convoace pe Klemm şi să îi explice limitele statutului său diplomatic
News

Tăriceanu: MAE ar trebui să îl convoace pe Klemm şi să îi explice limitele statutului său diplomatic

Copreședintele ALDE și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat prestaţia ambasadorului Statelor Unite, Hans Klemm, afirmând că după circa un an de la sosirea în România, criticile exprimate în presă la adresa unor autorităţi publice române, inclusiv a Parlamentului, au devenit o practică curentă a acestuia. Copreşedintele ALDE a afirmat că Ministerul de Externe ar trebui să îl convoace pe Klemm şi să îi explice limitele statutului său diplomatic.

„Cred că Ministerul de Externe ar fi trebuit să-l convoace imediat pe domnul ambasador şi să-i pună în vedere că tocmai statutul său diplomatic îi interzice aceste ieşiri publice şi de aceea îi pune în vedere să se abţină în viitor de la astfel de observaţii”, a spus Tăriceanu.

Aceasta a mai afirmat că şi preşedintele Iohannis, care i-a primit scrisorile de acreditare în calitate de ambasador, „avea obligaţia să intervină prompt şi fără rezerve pentru a stopa umilirea românilor şi a unor autorităţi române de către domnul ambasador”.

loading...

Declarația lui Tăriceanu vine după ce fostul premier Adrian Năstase i-a trimis președintelui României, Klaus Iohannis, o scrisoare deschisă în care îi vorbește despre faptul că are DATORIA să-l invețe pe ambasadorul Klemm că are datoria de a NU face observatii in public. Acesta mai spune că nu crede că ratificând Conventia, in 1968, România a făcut o exceptie pentru SUA.

“Consider că i se poate atrage atentia ambasadorului Klemm că, dacă are ceva de comentat, comunicat, sugerat, protestat (personal sau in numele guvernului american) trebuie să facă acest lucru mergând la Ministerul Afacerilor Externe, deoarece este acreditat pe lângă autoritătile române si nu pe lângă „stradă”, opinie publică, televiziuni, agentii de presă.

Conform aceluiasi articol din Conventia de la Viena,  „2. Toate problemele oficiale tratate cu statul acreditar, încredintate misiunii de către statul acreditant, trebuie să fie tratate cu Ministerul Afacerilor Externe al statului acreditar sau prin intermediul său, sau cu oricare alt minister asupra căruia se va fi convenit.” S-ar putea ca dl ambasador să nu inteleagă aceste texte.

Există un remediu. Articolul 9 din Conventie stabileste: ” 1. Statul acreditar poate oricînd, si fără a trebui să motiveze hotărîrea, să informeze statul acreditant că seful sau orice alt membru al personalului diplomatic al misiunii este persoana non grata sau că orice alt membru al personalului misiunii nu este acceptabil. În acest caz, statul acreditant va rechema persoana în cauză sau va pune capăt functiilor sale în cadrul misiunii, după caz. O persoană poate fi declarată non grata sau inacceptabilă înainte de a ajunge pe teritoriul statului acreditar.”, se arată în scrisoarea lui Năstase (integral aici).

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });