Tehnocratul de la Agricultură dă vina pe fermieri pentru amânarea proiectului de lege privind vânzarea terenurilor agricole
Life

Tehnocratul de la Agricultură dă vina pe fermieri pentru amânarea proiectului de lege privind vânzarea terenurilor agricole

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, spune că proiectele de lege privind vânzarea terenurilor și crearea unui fond mutual pentru fermieri sunt amânate din cauza discuțiilor cu producătorii. 

“Am discutat marți după-amiază două proiecte importante ale Ministerului Agriculturii care, deși eu mi-am dorit să le avem gata demult, dar din cauza discuțiilor cu fermierii, tot le amânăm finalizarea”, a afirmat Irimescu, conform News.ro.

Unul dintre proiectele de lege este cel legat de vânzarea terenurilor.

“Dacă ministerul pregătise o serie de limitări care sunt acceptate la nivel european, totuși, reprezentanții producătorilor noștri precum LAPAR (n.r.- Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România) au alte solicitări”, a completat ministrul.

Potrivit Profit.ro, inițial, ministerul avea în plan limitarea cumpărării de terenuri la maximum 50 de hectare, iar cine voia să-și facă ferme trebuia să arendeze.

loading...

“În urma discuției cu producătorii ei au solicitat să fie 150 de hectare pe persoană fizică și la persoană juridică, cu alte condiții, și să ajungă la 1.200 de hectare, la fel ca în Ungaria. Iar limitarea ar fi putut ajunge la 1.500 de hectare dacă era vorba despre producători de furaje sau nutrețuri. Ulterior, LAPAR a insistat pentru 2.000 de hectare pentru că au spus că au ajuns producătorii din afara UE să aibă 62.000 de hectare în România”, a explicat Irimescu, care a mai spus că este destul de dificil să cadă de acord pe acest proiect de lege, pe care l-a mai prezentat de câteva ori pe parcursul acestui an.

În acest context, ministrul a spus că, după ce a ascultat părerea producătorilor, vrea să audă și părerea cetățenilor.

“Pentru că după cum spunea și premierul Cioloș, trebuie să avem în vedere faptul că terenurile României reprezintă un bun de patrimoniu național, nu este doar un mijloc de producție. Am căzut de acord pe limitări care vizează un regim special pentru tineri, care reprezintă soluția în România. Să nu uităm că în România peste 50% dintre fermierii români au peste 50 de ani”, a mai spus Irimescu.

În viziunea ministrului, este ușor de cumpărat teren agricol în România, deoarece prețul unui hectar de pământ în România pornește de la 2.000 de euro și poate ajunge la 9.000-10.000 de euro în vestul țării, spre deosebire de Belgia sau Olanda, unde costul unui hectar de pământ este de 50.000 de euro.

Astfel, în Belgia și Olanda nu ar fi nevoie de limitări.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });