News

Televiziunile din România ring de box şi tribună de înjurături. Cum s-a ajuns la această situaţie

Cazul de miercuri seara, din emisiunea Nadiei Ciurlin de la postul B1TV, unde Mirel Palada l-a lovit pe Mihai Goţiu în timpul unei pauze publicitare, nu este din păcate unul singular în mass-media din România, potrivit mediafax.ro.

Vina pentru situaţiile jenante care au loc în timpul emisiunilor televizate se împarte între televiziunile care gonesc după audienţă sau, pur şi simplu, trebuie să servească interesele unui partid sau ale patronului şi un organism care nu reuşeşte să îşi facă treaba aşa cum, simplu, i-o spune chiar legea după care ar trebui să se ghideze activitatea membrilor lui, a spus, pentru Gândul, Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, instituţie care „timp de 15 ani a stat şi s-a uitat în stele şi şi-a făcut horoscopul”, în loc să pună în aplicare legea.

Toate aceste derapaje se traduc în ceea ce vedem astăzi la televiziunile din România: limbaj inadecvat, bătăi în direct şi discuţii provocatoare. Ce este şi mai grav, este că televiziunea este un instrument cu o deosebită influenţă în societatea contemporană, iar situaţiile de tipul celor enumerate mai sus ajung, treptat, să dea tonul comportamentului oamenilor care formează această societate, după cum a explicat sociologul Daniel David. Ajungem, astfel, într-un cerc vicios, pe care nimeni nu a reuşit să-l spargă pentru moment.

loading...

Violenţa din platourile televiziunilor are la bază un conflict între politicieni şi presă, după cum susţine Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, organism care nu va interveni în situaţia de la B1, întrucât aceasta nu s-a petrecut în timpul emisiei în direct.

„Aceştia sunt oamenii politici pe care îi avem. Este foarte simplu. M-am tot gândit… Norocul pentru post şi pentru Nadia este că s-a întâmplat în pauză, nefericirea noastră este că avem de-a face cu astfel de oameni care sunt în Parlamentul României. Nu este un caz singular. Ceea ce este extrem de important de subliniat este faptul că atitudinea politicienilor faţă de jurnalişti este una tot mai violentă, fiindcă astfel de cazuri sunt tot mai dese. Fie că vorbim despre astfel de atitudini care ajung la nivelul unor conflicte, fie că vorbim, cel mai des, despre injurii, despre atitudini verbale care nu au nicio legătură cu dialogul cu un jurnalist.

Iată că jurnaliştii sunt puşi în astfel de situaţii de către oamenii politici pe care noi, românii, îi trimitem în Parlamentul României. Nu ştiu până unde va escalada această situaţie tensionată între politicieni şi presă. Mai ales din partea politicienilor care nu sunt satisfăcuţi în orgoliu de către jurnaliştii cu care stau de vorbă. Este păcat că se întâmplă asta în 2017”, a explicat, pentru Gândul, Valentin Jucan.

loading...
To Top