The Guardian, articol nimicitor la adresa SRI și DNA / Abuzul legilor anticorupţie din România
News

The Guardian, articol nimicitor la adresa SRI și DNA / Abuzul legilor anticorupţie din România

Consultantul David Clark a scris într-un articol pentru publicația britanică The Guardian despre un nou pericol ce pândește Europa: folosirea abuzivă a legilor anticorupție din România, ”o țară deseori dată drept exemplu pentru reforma încununată de succes”.

loading...

”În realizarea raportului Henry Jackson Society am găsit mai multe indicii care sugerează că DNA abuzează de puterea pe care o are și revine la vechile metode din perioada comunistă, pentru a-și urmări propriile interese și pentru a urmări vendete politice”, a scris consultantul citat de B1.

El l-a menționat pe fostul președinte Traian Băsescu, despre care a scris că a inițiat acest demers al luptei anticorupție, dar acum acuză Direcția că încalcă drepturile omului și că acționează în afara Constituției. Rata de condamnări în cazurile de corupție e la un nivel ”incredibil” de 92%, mai notează consultantul, care pune acest rezultat pe seama metodelor folosite de DNA.

”Sunt exemple de verdicte de vinovăție la care s-a ajuns în urma denunțurilor neverificate făcute de unii martori în schimbul scutirii de răspundere. Uneori, suspecților li se spune că dacă nu cooperează, atunci membri ai familiilor lor vor fi puși și ei sub acuzare.

Măsurile de arestare preventivă reprezintă o altă formă de presiune (deși faptele în cauză nu au o natură violentă), iar transcripturile editate ale interceptările telefonice sunt în mod obișnuit scurse în presă pentru a discredita apărarea înainte de începerea efectivă a proceselor”, mai scrie Clark, pentru The Guardian.

loading...

Acesta s-a referit și la cazuri în care judecători care au dat alte soluții decât cele cerute de DNA s-au trezit că sunt investigați. Nu a dat, însă, niciun exemplu concret de magistrat care s-a aflat într-o astfel de situație. Acuzațiile cele mai îngrijorătoare, însă, se referă la relația apropiată dintre DNA și SRI, urmașul serviciului secret din perioada comunistă.

”DNA se bazează pe SRI pentru a intercepta circa 20.000 de telefoane în fiecare an și a recunoscut că Serviciul joacă un rol și în inițierea investigațiilor”. El a invocat cazul Alinei Bica, fostă șefă DIICOT, pentru a ilustra puterea relației DNA-SRI. ”Ignorând situația, Uniunea Europeană riscă să încurajeze alte state din regiune să urmeze exemplul României, folosind ”lupta împotriva corupției” drept perdea de fum pentru a slăbi democrația”, a scris Clark, în finalul articolului. David Clark a fost consilier special în Foreign Office (MInisterul de Externe britanic) în perioada 1997 – 2001, iar acum este comentator și consultant pe probleme de politică externă.

Organizație britanică: DNA și serviciile secrete subminează independența justiției din România. Politicienii au capacitatea de a dirija anchetele

Raport devastator pentru România! DNA şi serviciile secrete subminează independenţa Justiției. Concluziile sunt făcute publice de o organizaţie din Marea Britanie, care a făcut un raport pe tema luptei anticorupţie din România. Britanicii consideră că DNA folosește practici similare celor din perioada comunistă.

”Politicienii sunt capabili să își exercite influența asupra DNA prin controlul pe care îl au asupra numirilor în funcţii cheie şi prin dirijarea anchetelor în care sunt implicate persoane foarte importante. Există îngrijorări crescânde referitoare la implicarea serviciilor secrete care, alături de DNA, ar submina independenţa justiției, toate aceste aspecte având ca efect slăbirea statului de drept”, se arată în raportul The Henry Jackson Society, citat de B1 TV.

loading...
To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });