News

Toader, împins de la spate de Tăriceanu să analizeze activitatea DNA că din proprie inițiativă…

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut ca ministrul Justiției, Tudorel Toader, să facă o analiză a activității Ministerului Public din care face parte și DNA-ul. Poate acest lucru, ministrul trebuia să-l facă din proprie inițiativă dar….

Solicitarea liderului ALDE vine în contextul în care ministrul Justiției a mai prezentat în primăvară un raport privind activitatea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi și a Procurorului General al României, Augustin Lazăr, raport care a stârnit controverse în coaliția de guvernare, o parte din oficialii PSD-ALDE fiind de părere că Toader ar fi trebuit să propună revocarea celor doi pentru ancheta DNA la Guvern pe marginea OUG 13.

„Această instituţie (DNA -n.r.) a ieşit din zona oricărui control. Actualul ministru al Justiţiei, la începutul mandatului, a fost în situaţia de a prezenta, pe baza deciziei CCR de conflict constituţional la Ordonanţa 13, un raport, după care toată lumea a spus că trebuia să ia o anumită decizie.

loading...

Eu cred că ministrul Justiţiei, la câteva săptămâni după preluarea mandatului, era foarte greu să facă o evaluare şi nu o face numai el. Legea prevede foarte clar că rolul acesta de evaluare îl are inspecţia judiciară. Eu cred că ministrul a procedat corect. A cerut să se facă o evaluare a activităţii care nu mai fusese făcută de ani şi ani de zile şi a cerut acest lucru CSM, care a dat misiunea inspecţiei judiciare”, a afirmat Tăriceanu, joi seară, la Antena 3.

El a adăugat că legea prevede că în fiecare an ministrul Justiţiei trebuie să prezinte un raport în faţa Parlamentului cu privire la Ministerul Public și că acest lucru „trebuie făcut” de ministrul Toader.

„Ar trebui să vedem ce se întâmplă cu acest raport de evaluare pentru că altfel, legea prevede ca, în fiecare an, ministrul Justiţiei să prezinte un raport în faţa Parlamentului privind activitatea Ministrului Public. Acest lucru nu s-a făcut în ultima perioadă, nici nu puteam să-i cerem domnului Toader, la o lună de la instalare, că el trebuie prezentat la începutul anului pentru anul anterior. Nici nu cred că puteam să facem acest lucru cu ministrul Justiţiei, dar acest lucru trebuie făcut”, a adăugat Tăriceanu.

loading...
To Top