News

Toader, reactie de ULTIM MOMENT dupa schimbarile la Codul Penal

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a explicat că modificările adoptate la Codul Penal nu îi aparţin, ci au fost făcute de comisie. Toader a răspuns acuzaţiilor opoziţiei că modificările la codurile penale ar fi fost făcute „cu dedicaţie” pentru liderul PSD, Liviu Dragnea.

loading...

Oficialul guvernamental spune că indiferent de legea adoptată şi de momentul în care acest lucru se întâmplă, mereu va exista cineva care este beneficiar direct al respectivului act normativ.

Iată explicaţiile ministrului oferite Digi 24.

loading...

De ce este abuz în serviciu o infracțiune dacă beneficiul este doar pentru o rudă sau pentru persoana care a făcut abuzul?

Tudorel Toader: Aici vă pot răspunde cei din comisie care au modificat în conținul propunerea plecată de la Ministerul Justiției.

-Scade și perioada de prescripție pentru abuz în serviciu?

Tudorel Toader: Există o proporție, prescripția cui? A răspunderii penale. Ele se corelează, prescripția se raportează la durata pedepsei, pedeapsa se aplică, face judecătorul o individualizare judiciară și dă o pedeapsă în limitele individualizării legale.

Noi avem o lege cu privire la tehnica legislativă, care ne spune procedura de adoptare a unui act normativ indiferent de ierarhia lui. Un act normativ are acest atribut de lege în cazul de faţă dacă are caracter de generalitate. Vă asigur că orice lege care se adoptă mâine, poimâine, la anul, oricând vei găsi pe cineva care se află în ipoteza normei şi care va beneficia de respectiva modificare. Nu am văzut forma ieşită din comisie, dar probabil sunt foarte multe exemple asemănătoare.

Comisia specială pentru modificarea legilor justiţiei a adoptat luni, cu 15 voturi „pentru” şi 7 voturi „împotrivă”, raportul la proiectul de lege privind modificarea Codului penal, urmând ca marţi să intre la votul din plenul Senatului.

loading...