News

Toader, replică DE NOTA 10 pentru procurori: Nu știam că avem…

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri dimineaţă, într-o conferinţă de presă, că va trimite pachetul de legi privind justiţia la Consiliul Superior al Magistraturii, însă nu şi la Ministerul Public sau la instituţiile subordonate acestuia, deoarece „procurorii nu fac legi”, ci doar aplică legile.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a lansat miercuri dimineaţă un atac dur la adresa procurorilor, în condiţiile în care aceştia au criticat în mod unanim modificările propuse de Toader la pachetul de legi pe Justiţie.

„În procedura de adoptare a unei legi, fiecare are rolul lui constituţional. Iniţiatorul are rolul de a iniţia legea şi de a o supune dezbaterii, Guvernul îşi asumă sau nu schimbările, dacă trece de Guvern se duce în Parlament… Procurorii nu fac legi, nu am ştiut că avem Parlament tricameral, cu Senat, Camera Deputaţilor şi Procuratură. Procurorii doar aplică legea, iar CSM o avizează”, a declarat Toader miercuri dimineaţa, într-o conferinţă de presă de la Ministerul Justiţiei.

Scandal pe Justiție / Vosganian pune punctul pe i: Procurorii vorbesc cam mult

Toader a precizat că va trimite azi proiectul de modificare a codurilor pe Justiţie către CSM pentru avizare. Ar fi a treia oară când pachetul de legi ajunge la CSM, potrivit lui Toader.

loading...

„Trimit proiectul de lege la CSM, aştept să-l primim înapoi, apoi îl trimit la Guvern şi de acolo începe procedura instituţional. Ministerul Justiţiei e iniţiator, am pus în dezbatere principalele probleme”, a punctat Toader.

Ministrul Justiţiei a observat că discursul s-a schimbat în ultimele zile, trecând de la acuzele legate de transparenţă, la conţinutul efectiv al modificărilor legislative.

Toader a precizat că dezbaterea publică în cazul noului pachet de legi a fost una amplă, „fără precedent”, în timp ce în 2005 când s-au schimbat masiv legile din Justiţie nu a fost niciun fel de dezbatere.

„În 2005 aceleaşi legi au fost modificate prin procedura asumării Guvernului, fără nicio dezbatere. Ministru era atunci Monica Macovei, era evident că pachetul de legi va trece, Guvernul avea susţinere în Parlament. Atunci nu s-a vorbit nici de transparenţă, nici de lipsa dezbaterii. Acum avem numeroase dezbateri şi observ că s-a schimbat subiectul dinspre transparenţă pe conţinutul soluţiilor”, a mai spus Toader.

Atacurile lui Toader la adresa procurorilor nu s-au oprit aici, ministrul amintind şi de subiectul controversat al pensiilor magistraţilor: „Am fost procuror, ştiam şi încă ştiu că procurorii aplică legea, legea e opera legiuitorului… Eu pun in discutie posibile linii de modificare, să spuna lumea, societatea dacă e corect sau nu ca un procuror sau judecator să se pensioneze şi să se reangajeze mâine”.

loading...
To Top