News

Tolontan, declarație SURPRINZĂTOARE despre prezența jurnaliștilor la Coldea

Fostul colonel SRI Daniel Dragomir a declarat, într-o emisiune televizată, că nu va face publice numele acoperiţilor din presă, însă i-a nominalizat pe jurnaliştii Dan Tapalagă, Dan Turturică şi Sorina Matei ca fiind printre cei pe care i-a văzut la biroul lui Florian Coldea.

Jurnalistul Cătălin Tolontan scrie pe tolo.ro că nu este o problemă ca jurnaliștii să se ducă în birourile agenților SRI pentru că treaba unui ziarist e să aibă interlocutori cât mai informați.

”Am înțeles ce spune Daniel Dragomir. În argumentația lui, prezența unor ziariști în biroul lui Florian Coldea e doar un element, de vreme ce el știe că, singură, această prezență nu dovedește nimic. Nu e nimic blamabil, nici pentru Florian Coldea și nici pentru un ziarist, în a intra în biroul prim-adjunctului SRI. Depinde dacă ești un om liber și la intrare, și la ieșire, asta-i discuția. Nu am niciun interes în chestiunea asta, nu-l cunosc pe Coldea, dar treaba unui ziarist e să aibă interlocutori cât mai informați.

loading...

Ion Cristoiu a recunoscut el însuși că discuta regulat cu Florian Coldea! Iar atitudinea de ani de zile a lui Cristoiu în raport cu SRI arată foarte clar cum funcționează o relație jurnalist – sursă.

Oficialul îți dă informații pentru că are un interes, tu folosești dacă vrei informațiile, le contextualizezi, dar nu-i oferi protecție personală surse sau imunitate instituției. Exact regula pe care Cristoiu a și aplicat-o în relația sensibilă cu SRI. Și nu e vorba, așa cum spun Daniel Dragomir și Mihai Gâdea, că discuția este permisă doar când ambele părți apără securitatea statului! SRI apără interesul național, dar ziariștii apără interesul public.

A intra în biroul șefului executiv al SRI nu înseamnă, automat, a complota cu el. O discuție ziarist – sursă nu e o înțelegere ocultă. Foarte bine că Tăpălagă nu răspunde când, azi, Dragomir îl întreabă insistent dacă s-a întâlnit cu Florian Coldea. E treaba ziariștilor cu cine se întâlnesc câtă vreme respectă etica profesiei”, susține Tolontan.

loading...
To Top