Externe

Trump îşi propune să atenueze conflictul cu Rusia, Clinton vrea să impună sancțiuni suplimentare

Relația cu Vladimir Putin și Rusia sunt extrem de importante pentru statele europene, mai ales pentru cele din Europa Centrală și de Est, inclusiv România.

Dacă Hillary Clinton susține că va continua actuala politică de impunere de sancțiuni împotriva președintelui rus (pe care l-a catalogat drept un bătăuș) și regimului acestuia, Donald Trump s-a declarat dispus să atenueze actualele diferenduri cu Putin, “însă numai de pe o poziție de putere”, potrivit unei analize profit.ro. “Mulți spun că rușii nu vor fi rezonabili. Intenționez să aflu acest lucru”, a fost una dintre replicile sale.

loading...

De altfel, Hillary Clinton s-a folosit de Putin și de Rusia pentru a distrage atenția de la numeroasele dezvăluiri efectuate de Wikileaks. Neputând nega veridicitatea mail-urilor publicate (decât cu riscul unui sperjur), echipa democrată a lui Clinton a încercat să mute atenția de pe conținutul acestora pe sursa lor. În pofida repetatelor infirmări ale Wikileaks, democrații, susținuți prin declarați ambigue și de oficiali FBI, au acuzat că mail-urile publicate au fost obținute de la serviciile secrete și hacker-i ruși. Fără a prezenta însă nicio dovadă credibilă în acest sens.

Dacă implicarea, fie directă (dacă va fi vreodată dovedită – prin spionajul cibernetic), fie indirectă (împotriva voinței sale, prin acuzațiile aduse de democrați și candidatul lor) a guvernului rus în actualele alegeri prezidențiale din SUA va conduce sau nu la o escaladare a tensiunilor dintre cele două puteri, rămâne de văzut.

Mai mult, Trump a salutat Brexit-ul și a criticat dur birocrația Uniunii Europene. Criza refugiaților și atacurile teroriste din Europa sunt, în opinia sa, rezultatul politicilor oficialilor de la Bruxelles. Clinton, în schimb, s-a declarat extrem de prietenoasă cu UE, pe care o consideră principalul partener al SUA la nivel global. În calitate de secretar de stat, candidatul democrat a efectuat peste 50 de vizite în state membre ale UE și a avertizat asupra consecințelor ieșirii Marii Britanii din Uniune. (foto: philebersole.files.wordpress.com)

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top