News

Tudorel Toader o învață CARTE pe Kovesi. Propaganda ar trebui să-i dea cadou manuale șefei DNA

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat marţi că legalitatea unei hotârâri de guvern este verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ, nu procurorul.

Precizarea sa vine după ce Laura Codruţa Kovesi a afirmat, referindu-se la Hotărârea de Guvern din cazul Belina, că DNA nu urmăreşte astfel de acte normative, dar când apar informaţii că ceva e în neregulă, se sesizează din oficiu. În acest contex, mai mute ore de curs sunt necesare eroinei anticorupție.

„Hotărârile de Guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de Guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, verificarea legalităţii actelor normative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. (…) Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei Hotărâri de Guven nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ”, a precizat ministrul, răspunzând unei întrebări.

loading...

Acesta a făcut referire și la prag, care va rămâne în standardele Comisiei de la Veneția, care sunt specifice statului de drept.

”Știți că standardele Comisiei de la Veneția sunt standardele specifice statului de drept. (…) Standardele Comisiei de la Veneția reprezintă repere interpuse în controlul de constituționalitate. Legea națională, legea internă are cel puțin două coordonate.

Legea trebuie să respecte exigențele Constituției pe de o parte, iar în legea națională trebuie transpuse prevederile directivelor europene cu respectarea specificului național. Prin urmare, avem standardele Comisiei de referință, avem deciziile CCR care sunt obligatorii pentru mine ca ministru și pentru legiuitor”, a spus Tudorel Toader.

loading...
To Top