News

Tupeu fără margini. Camelia Bogdan încă mai are curaj să vorbească de Voiculescu și de banii de la APIA

Fosta judecătoare Camelia Bogdan este mai activă ca oricând. Ea pare că ar avea un meci neîncheiat cu omul de afaceri Dan Voiculescu și continuă pe acest subiect să vorbească oriunde poate. Astfel, Bogdan a acordat un interviu Revistei 22 (unde redactor șef este Andreea Pora 🙂 )în care nu a ezitat să-l atace din nou pe Dan Voiculescu dar a avut grijă și să interprete în mod propriu motivul excluderii din magistratură. Publicăm răspunsurile a două întrebări din care cu siguranță se pot trage concluziile despre Camelia Bogdan.

La ieșirea din închisoare, Voiculescu a avut un fel de declarație de război, spunând și că i-au fost furați trei ani din viață. Credeți că există o legătură între excluderea dvs. din magistratură și dosarul ICA?

Cred că declarația domnului Voiculescu a fost una pentru presă. Cu toate acestea, ar trebui să ne ridicăm serioase semne de întrebare privind incapacitatea statului român de a recupera produsele infracțiunii. Mă refer atât la prejudiciul de 60 de milioane de euro, la produsele directe ale infracțiunii, respectiv terenurile și construcțiile ridicate pe terenurile ce aparțineau fostului Institut de Chimie Alimentară, cât și la chiria produsă de aceste terenuri, prin închirierea terenurilor Grivco către Romtelecom, din 2001 până în prezent.

Am dispus ca DNA să indisponibilizeze produsele infracțiunii, pentru a aduce acești bani la bugetul de stat. Până acum, am înțeles că s-au recuperat doar produsele directe ale infracțiunii, care totuși nu s-au valorificat. Au fost deschise mai multe procese civile, dar acestea nu pot opri valorificarea bunurilor, deoarece ele sunt, din 2014, în patrimoniul statului. Trebuiau indisponibilizate și toate bunurile al căror beneficiar real este Dan Voiculescu, respectiv acțiunile și activele firmelor pe care le controlează în calitate de beneficiar real.

Pentru aceasta, ar fi trebuit făcute adrese și comisie rogatorie în vederea indisponibilizării și confiscării fondurilor din Crescent. Asta am cerut prin hotărârea mea, să se stabilească destinația sumelor de bani din Crescent din 1990 până în prezent.

loading...

În aceste condiții, există semne de întrebare dacă banii din Crescent ar fi ajuns doar în posesia lui Dan Voiculescu. Probabil că au ajuns și în posesia altor persoane, care ar putea fi protejate de organele statului. De aceea e posibil să nu se facă această comisie rogatorie ca să vedem ce s-a întâmplat cu banii din Crescent, care se cuvin poporului român. Emiterea comisiei rogatorii pentru confiscarea sumelor de bani aflate în Crescent incumbă Tribunalului București, ca organ de executare a deciziei pronunțate de Curtea de Apel București.

Revenind la excluderea dvs. din magistratură, pe care ați atacat-o la Înalta Curte, având termen în 11 septembrie. Banii pentru cursurile ținute la APIA i-ați primit de la Banca Mondială. Însă APIA e subordonată Ministerului Agriculturii, parte din dosarul ICA. Când ați acceptat să țineți cursurile, nu v-ați gândit că pot plana unele suspiciuni asupra dvs.?

Niciodată. Se întâmplă să le predau procurorilor cu care intru în sala de ședință sau funcționarilor ANAF. Statul român poate figura prin structurile sale ca parte în dosarele mele. Eu sunt un funcționar al statului, încasez bani de la stat. Nu am cum să mă gândesc că, predând unui procuror care, posibil, a doua zi intră într-o ședință la mine, să se tragă concluzia că mi-a fost cursant și că am soluționat diferit un dosar.

Un dosar se soluționează prin coroborarea probatoriului, chiar și atunci când statul este parte într-un proces, iar judecătorul încasează bani de la stat. Eu respect principiile deontologice și nu văd ce fel de minți ar putea trage astfel de concluzii, care nu au suport în realitate. Eu nu am încasat însă bani de la Ministerul Agriculturii, ci am fost remunerată de Banca Mondială pentru seminarul în care am predat anticorupție funcționarilor statului.


Camelia Bogdan a fost exclusa din magistratura printr-o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii. Decizia Consiliului Superior al Magistraturii vine in urma unei sesizari depuse de Grupul de Investigatii Politice, condus de Mugur Ciuvica, si Fundatia pentru Apararea Cetatenilor impotriva Abuzurilor Statului, care a acuzat-o pe Camelia Bogdan ca, in vara anului 2014, in timpul procesului ICA, judecatoarea „a petrecut un sejur de doua saptamani la Poiana Brasov, in cadrul unui program finantat de Ministerul Agriculturii, parte vatamata in dosarul lui Voiculescu. Mai mult, judecatoarea Bogdan a si primit 10.000 lei de la respectiva parte”.

Grupul de Investigatii Politice a invocat CV-ul judecatoarei, in care se arata ca, in perioada 21 iulie – 2 august 2014, a participat, la Poiana Brasov, ca lector in cadrul programului „Aplicarea viitoarei politici agricole comune. Prevenirea fraudei si a coruptiei in vederea protejarii intereselor financiare ale Uniunii Europene”, in cadrul proiectului UMP CESAR „Furnizarea serviciilor de consultanta pentru organizarea cursurilor de instruire a personalului APIA”. De asemenea, in declaratia de avere completata in iunie 2015, se mentiona ca judecatoarea Camelia Bogdan a primit aproximativ 10.000 de lei de la SC FDI Consult, pentru „sesiune de training pentru 260 de persoane din cadrul APIA: Prevenirea fraudei si a coruptiei in vederea protejarii intereselor financiare ale UE”.

loading...
To Top