UK regretă că a participat la invazia din Irak: Informațiile despre amenințări au fost exagerate
Externe

UK regretă că a participat la invazia din Irak: Informațiile despre amenințări au fost exagerate

În contextul în care regimul Saddam Hussein nu reprezenta o ameninţare iminentă şi nu fuseseră epuizate toate soluţiile diplomatice, Marea Britanie a decis să participe la invazia militară din Irak, în 2003, pe baza unor evaluări deficitare ale serviciilor secrete. Este concluzia lui John Chilcot, președintele comisiei create în urmă cu șapte ani pentru a ancheta acest război. Războiul din Irak a costat viața a 179 de militari britanici și a zeci de mii de irakieni.

Potrivit rt.com, evaluările privind gravitatea amenințării reprezentate de armele irakiene de distrugere în masă au fost prezentate cu o siguranță nejustificată, a mai declarat el. „Am ajuns la concluzia că Marea Britanie a decis să se alăture invaziei din Irak înainte ca toate alternativele pașnice pentru a obține dezarmarea (țării) să fie epuizate. Acțiunea militară nu era inevitabilă la acel moment”, a spus Chilcot.

2-John-Chilcot-AFPGet

John Chilcot

Mai mult, el a spus de asemenea că planurile Marii Britanii pentru perioada de după invazie au fost ‘complet inadecvate’. „În pofida avertismentelor, consecințele invaziei au fost subestimate. Planificarea și pregătirile pentru Irak după Saddam Hussein au fost complet inadecvate”, a adăugat Chilcot, al cărui raport face un bilanț dur al acțiunii premierului de atunci, laburistul Tony Blair.

loading...

În plus, circumstanțele în care s-a decis că există o bază legală pentru acțiunea militară a Marii Britanii au fost „departe de a fi satisfăcătoare”, se mai arată în raport, care are 2,6 milioane de cuvinte, de trei mai mult decât dimensiunea Bibliei. Miniștrii de la acel moment erau conștienți de inadecvarea planurilor americane și îngrijorați de inabilitatea lor de a exercita vreun fel de influență asupra acestora.

„Tony Blair a reușit în cele din urmă doar să obțină acordul președintelui american George W. Bush că ar trebui o autorizare din partea ONU privind rolul post-conflict”, a precizat Chilcot.

„În plus, Blair nu a stabilit o monitorizare clară la nivel ministerial asupra pregătirilor făcute de Marea Britanie. Nu s-a asigurat că există un plan flexibil, realist și bazat pe resurse care să integreze contribuțiile militare și civile ale Regatului Unit. Eșecurile din timpul pregătirilor au continuat să aibă efect și după invazie”, se subliniază în document.

De atunci, Tony Blair a afirmat în mai multe rânduri că regretă viețile pierdute, însă nu și faptul că Saddam Hussein a fost înlăturat. Anul trecut, el și-a cerut iertare pentru „faptul că informațiile oferite de serviciile secrete erau false”.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });