Ultimul interviu cu Ioan Gyuri Pascu: Să vă ferească Dumnezeu de neiubire!
News

Ultimul interviu cu Ioan Gyuri Pascu: Să vă ferească Dumnezeu de neiubire!

Ultimul interviu cu Ioan Gyuri Pascu a fost acordat publicației curierlocal.ro și datează din 22 septembrie 2016. Artistul a vorbit de lucrurile apropiate sufletului lui lăsând cititorilor un mesaj pozitiv.
  1. Actor, cântăreţ, umorist, mai nou și scriitor/poet. Care dintre aceste arte vă este cel mai aproape de suflet?

Deşi mi se pune foarte des această întrebare, eu nu mi-am propus niciodată să fac din asta o problemă prioritară. Eu nu fac altceva decât să încerc să îmi satisfac sufletul care se manifestă în toate aceste domenii artistice şi prin asta încerc să mulţumesc pentru darurile pe care le-am primit şi pe care le pot împărtăşi şi altora. Ar fi păcat pentru cineva care se poate manifesta în mai multe domenii să se autolimiteze sau să creeze ierarhii între lucrurile care-l bucură.

  1. Ce voiaţi să deveniţi în copilărie? La ce visaţi?

În copilărie voiam să devin handbalist, dar, în acelaşi timp, visam cu ochii deschişi, seara înainte de culcare, filme întregi pe care le jucam în limba engleză, fiind mereu personajul principal, bineînţeles. Atâta doar, că în realitate, eu nu cunoşteam limba engleză.

  1. Aţi fost profesor de Limba şi Literatura Română, ați şlefuit caractere și, cu siguranță mai aveați multe de spus de la catedră. De ce-aţi renunţat?

În primul rând pentru că în ultimii doi ani, înainte de revoluţie, când eram eu profesor, erau doar două ore de curent electric pe zi, nefiind deloc condiţii prielnice pentru a face meseria de dascăl, ca şi orice altă meserie, dar şi pentru că în mintea şi în inima mea rămăsese ideea de a fi artist. Vă spun sincer că înainte de a pleca de la şcoală, i-am spus directorului şcolii că Ceauşescu n-o să mai trăiască mult, că până la urmă tot se va schimba ceva în ţara asta.

  1. În ce relații mai sunteți cu televiziunea?

Nu m-am gândit la asta. Când sunt proiecte frumoase, cu miez, cu sinceritate şi profunzime şi sunt invitat să particip, am toată deschiderea. În rest, producţiile stil reality show din ziua de azi nu fac parte din sfera mea de interes.

  1. „Teatrul Spiritual“. De unde ideea și care este atmosfera în acest teatru spiritual? Ce aduce el nou?

Ideea a venit de la directorul editurii Cartea Daath, Daniela Marin. Atmosfera, cel puţin aşa ne place să credem, este aceea a unui laborator în care creator-actor şi spectator trăiesc şi cresc laolaltă. Nu e vorba de a aduce ceva nou, pentru că ideea Teatrului Spiritual este aceea de a întări menirea străveche a teatrului, menire care, din păcate, în timpurile moderne a lăsat în urma ideii de succes, de marketing, de câştig şi de senzaţional exact miezul teatrului ca artă, sensul său de a fi un pilon al creşterii noastre spirituale. Tocmai această idee de a aduce lucruri noi, ne face să lăsăm deoparte miezul. Este mult mai important în teatru aducerea adevărului în faţa spectatorului decât aceea de a aduce noutăţi cu orice preţ. În arta scenică, adevărul şi sinceritatea celor implicaţi în actul artistic mi se pare un lucru esenţial, şi nu numai în arta scenică, ci în toate artele.

  1. Este pentru prima dată când sunteți într-un spectacol la Medgidia?
loading...

Nu. Am fost de mai multe ori cu Serbările Scânteii Tineretului când eram foarte tânăr şi, mai târziu, cred că am fost şi cu Divertis. Dar, cu un spectacol de teatru este pentru prima oară când vin în Medgidia.

  1. Care sunt primele cuvinte care vă vin în minte atunci când auziți de Medgidia?

Bun e vinul gurghiuliu, fată cu ochi măslinii, mândră dobrogeană şi Dan Spătaru.

  1. Un festival național de teatru într-un municipiu de provincie, ajuns deja la a cincea ediție. Cum vi se pare ideea acestui festival de teatru la Medgidia?

Este un lucru minunat că se mai întâmplă asemenea evenimente în oraşe mici. Îmi aduc aminte când eram eu adolescent, în Agnita existau trupe de teatru atât la Clubul Tineretului cât şi la Casa de Cultură. Acum, rar auzi ca în orase de provincie să se organizeze festivaluri, rar să mai treacă teatrele cu spectacole. Cu-atât mai lăudabil este acest demers al dvs şi să vă ajute Dumnezeu ca acest festival să fie cât mai longeviv şi să crească în valoare.

  1. „4×4 personaje“ este piesa pe care o propuneți medgidienilor, la doar două zile după prezentare în deschiderea noii stagiuni. Asta după ce anul acesta ați dus povestea în Canada, în orașele Toronto și Montreal. Ce puteți să ne spuneți, scurt și foarte convingător, despre povestea celor patru personaje ajunse la… psiholog?

Convingător pentru mine este faptul că acest spectacol e o provocare în primul rând pentru cei patru actori care au şansa să joace fiecare câte 4 personaje diferite. Iar scurt, pot să vă spun că mă bucur foarte mult să joc în acest spectacol şi că am observat, la fiecare reprezentaţie, că oamenii pleacă bucuroşi şi cu o dunguliţă mai înţelepţi.

  1. Ce mesaj aveți pentru publicul din Medgidia?

Acelaşi mesaj pe care îl am pentru toţi oamenii, în toate locurile în care merg: Să vă ferească Dumnezeu de neiubire!

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top
// Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); $(window).load(function(){ if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } }); $(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); }); });