Externe

Unii imigranți vor primi lunar bani pe card de la Uniunea Europeană

Imigranții sirieni de pe teritoriul Turciei vor primi în fiecare lună bani pe card din partea Uniunii Europene. În baza programului denumit Plasa de Urgență pentru Siguranță Socială (Emergency Social Safety Net — ESSN), refugiații vor primi pe cardurile prepaid bani pentru a-și acoperi cheltuielile de bază pentru cazare, hrană, școlarizare și asistență medicală.

Inițiativa face parte din acordul semnat în luna martie cu Ankara pentru stăvilirea fluxului migrator. La începutul acestui an statele Uniunii Europene au aprobat alocarea a trei miliarde de euro destinate ameliorării condițiilor de trai pentru cei aproximativ trei milioane de migranți aflați în Turcia, majoritatea sirieni, iar programul ESSN face parte din acest demers.

‘Astăzi am lansat cel mai mare proiect umanitar pe care UE l-a susținut până în prezent. Acesta va furniza un venit de bază pentru un milion de refugiați sirieni’, a declarat comisarul european pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides.

loading...

Programul ESSN va fi implementat prin intermediul agenției Programul Alimentar Mondial (PAM), în parteneriat cu autoritățile de la Ankara și cu Semiluna Roșie Turcă.

Conform acordului încheiat cu Turcia pentru stăvilirea fluxului migrator, UE s-a angajat ca în schimbul colaborării Turciei pentru stăvilirea valului de migranți veniți mai ales din Orientul Mijlociu să ofere acestei țări trei miliarde de euro până în anul 2017 și încă trei miliarde după acest an, bani destinați acoperirii cheltuielilor pentru refugiați.

În baza acestui acord, UE finanțează și alte proiecte umanitare în Turcia, dar președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat de mai multe ori blocul comunitar că nu își respectă angajamentele financiare asumate, acuzații respinse de Comisia Europeană.

Conform executivului comunitar, până în luna iulie ajutorul total acordat de UE Turciei pentru refugiați s-a ridicat la suma de 2,155 miliarde de euro.

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

To Top