Celebritati

Verdictul lui Cristoiu în cazul DECIZIEI CCR

Nu de puține ori avem impresia că o sentință judecătorească a fost nedreaptă. Dacă această sentință e definitivă, e imposibil din punct de vedere practic să n-o respectăm. Corectă sau incorectă, îndreptățită sau neîndreptățită, Decizia CCR trebuie respectată! Afirmațiile îi aparțin lui Ion Cristoiu care dedică un editorial deciziei CCR.
Acesta notează că președintele n-are încotro. Trebuie să semneze Decretul deoarece dacă nu ar face asta ar înseamna că sentințele nu mai sînt obligatorii. Că respectarea lor depinde de interpretarea pe care le-o dăm noi, cei care am acceptat totuși să mergem în fața arbitrului care e judecătorul. Mai mult, jurnalistul este de părere că a considera că plecarea Codruței Kovesi din șefia DNA ar fi o catastrofă națională de talia pierderii Basarabiei și a Ardealului de Nord, un soi de Apocalipsă i se pare o aserțiune care ține mai degrabă de Coreea de Nord decît de Romania membră a UE.
”Desigur, așa cum e îndemnat de TeFeLiști, el poate să refuze semnarea Decretului. S-a spus de către mulți că în acest caz președintele riscă suspendarea. Nu cred că acesta e principalul risc. Riscul principal rămîne cel ca președintele Rom’niei să fie creatorul unei dezordini criminale pentru stabilitatea unei țări: Cea provocată de refuzul cetățenilor de a mai respecta orice decizie a autorității, de la cea judecătorească pînă la cea polițienească.
Deciziile CCR sînt obligatorii. Această axiomă a făcut ca Traian Băsescu să rămînă la putere deși milioane de rom’ni au votat să plece prin Referendumul din 2012. La vremea respectivă, dar și după aceea, marile Puteri au cerut în numeroase rînduri păstrarea autorității CCR ca instituție implicată în jocul de putere din Rom’nia. De altfel, principala acuzație adusă în 2012 USL a fost tentativa de punere la îndoială a CCR.
E de altfel obiecția crucială adusă Puterii din Polonia de azi de către Uniunea Europeană.
De fiecare dată cînd a venit vorba despre Codruța Kovesi, am spus că ipostaza pe care ea și-a făurit-o, printre altele și printr-o abilă politică de PR finanțată și pilotată de SRI, componenta masculină a Binomului, de condiție indispensabilă a luptei împotriva corupției din Rom’nia, de bun național pe cale de a deveni bun intrat în Patrimoniul mondial, e una dintre cele mai puternice dovezi că după aproape trei decenii de la prăbușirea lui Nicolae Ceaușescu, axioma propagandistică a regimului dictatorial, cea potrivit căreia Conducătorul era Omul providențial al Rom’niei, Cel fără de care totul s-ar duce dracului, funcționează din plin în cazul unui procuror șef adjunct al Procurorului general, în cazul unui simplu demnitar, hrănit de la Buget. Nici un politician din postdecembrism, nici chiar președinții aleși cu milioane de voturi, n-au beneficiat de grețosul Cult al personalității care a marcat și continuă să marcheze ființa de carne și sînge, ființa pur și simplu omenească a Codruței Kovesi.
A considera că plecarea Codruței Kovesi din șefia DNA ar fi o catastrofă națională de talia pierderii Basarabiei și a Ardealului de Nord, un soi de Apocalipsă mi se pare o aserțiune care ține mai degrabă de Coreea de Nord decît de Romania membră a UE. Nicolae Ceaușescu, cel pe care propaganda comunistă prezenta drept garanția rămînerii noastre pe harta lumii, a plecat din funcție pe 22 decembrie 1989. La 28 de ani de la această plecare Rom’nia există pe harta lumii. Sînt sigur că după plecarea Codruței Kovesi din fruntea DNA, DNA va exista mai departe.
Dacă nu chiar mai eficientă decît pînă acum, sub șefia Codruței Kovesi”,a  susținut Ion Cristoiu.
loading...